Читај ми!

Гнездо гугутке на симсу

Док су станари куће у центру Краљева били одсутни за време ускршњих празника, једна гугутка је на симсу прозора њихове спаваће собе свила гнездо и снела два јајета. Пошто је нико не узнемирава, ту ће, највероватније, и подићи своје птиће.

На међународни Дан птица орнитолошка друштва указују на потребу очувања популације домаћих, аутохтоних врста, као што су голубови, врапци и сове. Станишта сиве пепељасте гугутке јесу насеља и градови, али је ипак  реткост да ова птица свије гнездо на прозору неке породичне куће.

Гугутка је, изгледа, добро одабрала кућу, будући да су чланови породице Павловић припадници
Еколошког покрета "Ибар". Птица на јајима лежи већ десетак дана и следеће недеље излећи ће се птићи. 

Лидија Тодоровић Павловић каже да неки сматрају да је то велика срећа за породицу и да ће она и њени укућани водити рачуна о птици све док се млади не излегу.

Орнитолози не препоручују да се гугутка храни, али пошто се навикла на Павловиће, они ће јој остављати храну негде у близини гнезда. 

Орнитолошка секција Еколошког покрета "Ибар" посаветовала их је да користе семење и просо,
а никако мрвице хлеба.

Гугутка ретко напушта гнездо и на јајима лежи 18 дана. Када се птићи излегу, мајка ће их хранити још најмање двадесетак дана, а за три месеца младунци ће напустити гнездо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?