Читај ми!

Крагујевац обележава Дан града

На свечаној седници Скупштине града Крагујевца уручене су награде уручена су признања заслужним појединцима и ђурђевданске награде за 2012. годину.

Свечаном седницом градске Скупштине и бројним манифестацијама, Крагујевац обележава 6. мај - Дан града. На тај дан 1818. године, кнез Милош Обреновић прогласио је Крагујевац првом престоницом модерне Србије.

На свечаној седници која је одржана у здрању Старе скупштине, уручена су признања и награде заслужним појединцима. Звање почасног грађанина Крагујевца уручено је градоначелнику немачког Инголштата Алфреду Леману, док је за заслужног грађанина проглашен оснивач Удружења Крагујевац - Инголштат Драган Живановић.

Највише признање Крагујевца, Ђурђевданска награда која се додељује појединцима за допринос афирмацији града, ове године припала је и Галерији „Рима" за област уметности, др Миливоју Миловановићу, за науку, и Универзитетској библиотеци и вероучитељу Предрагу Обровићу за област образовања.

Награду за новинарство добио је Игор Лазаревић, за спорт Ненад Танасијевић и Душан Алексић, док је за хуманитарни рад награђен др Раденко Петронијевић.

Отварајући свечану седницу градске Скупштине на којој су уручена ђурђевданска признања, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић подсетио је на начело Милоша Обреновића да у стварању државе треба користити обновљива средства, а не народ.

"Данас, када се Србија бори за опстанак и своје заслужено место у свету великих, често и неправедних, треба подсетити на приступ Милоша Обреновића да уместо испразног јуначења које води у изопштеност из света, треба изабрати и препознати могући пут у будућност", рекао је Стевановић.

Поводом Дана градским улицама прошла је традиционална Карневалска поворка, и отворена изложба слика ликовних уметника Крагујевца и Инголштата.

У вечерњим сатима на градском тргу биће одржан концерт на ком ће наступити Владо Георгиев, Кики Лесендрић, Звонко Богдан и локални музичари и групе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару