Читај ми!

Шумске сове на сигурном

Да би се помогло шумским совама на заштићеном подручју Овчарско-кабларске клисуре и сачувао њихов подмладак, постављене су кутије за гнежђење у којима су ових дана успешно извеле потомство.

У младим шумама на Овчару нема довољно дупљи где би се сове гнездиле, због чега покушавају да изведу потомство у напуштеним гнездима грабљивица или на тлу, где младунци постају лак плен предатора и људи. Зато је 2008. године постављено 40 кутија које су шумске сове населиле и успешно извеле потомство.

Милан Ружић, ментор и вођа пројекта из Центра за заштиту сова Србије, каже свака птица добила посебан алуминијумски прстен, са својим бројем:

„То је као њихова лична карта и касније ћемо моћи да их пратимо, ако их пронађемо на другом месту. Да ли насељавају друге кутије, колико дуго живе, да пратимо њихов развој, да видимо после колико ће они младих имати."

О одрастању ових птића брине и Туристичка организација Чачка која прати животињски свет Овчарско-кабларске клисуре, предела изузетних одлика, о коме се стара као заштићеном, природном добру.

„На овом подручју налази се око 150 врста птица", објашњава Дана Митровић из Туристичке организације Чачка. „Стотинак врста се овде гнезди. Овчарско-кабларска клисура је 1989. године проглашена међународно значајним подручјем за птице - ИБА подручје."

Шумске сове једна су од најчешћих врста сова у Србији. Прикупљањем научних података, пратиће се њихов живот у Овчарско-кабларској клисури, а постављањем кутија за гнежђење створени су и услови за увећање популације.

Кутије направљене од квалитетног дрвета, по нацрту водећих светских стручњака за сове, постављене су у 2. и 3. зони заштите резервата.

Очекивани резултати су стабилна популација шумских сова и успостављен баланс, јединствена могућност праћења животних функција ове занимљиве врсте, добар научно-наставни полигон, могућност праћења бројности и градација шумских глодара (плена сова) које је од изузетног значаја за одрживо управљање шумским екосистемима, биолошки, еколошки, етички, естетски, етнолошки, културолошки и туристички богатија животна средина итд.

Праћење успешности насељавања кутија прати посебно обучен и оспособљен тим волонтера.



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару