Читај ми!

Више кредита за неразвијене општине

Прошле године су за привреду Јабланичког и Пчињског округа, где има чак девет неразвијених општина, из Фонда за развој одобрена само четири кредита. Ове године кредитима би могао да се нада већи број предузећа на југу земље.

Од откупне станице, за две деценије рада, лесковачка "Стрела Клајић" је постала модеран  производни погон, површине 5.000 квадратних метара са хладњачом капацитета 1.700 тона. Делатност је остала иста, откуп и прерада печурака, шумских плодова и воћа.

Без кредита, каже директор Драган Станојевић, не би се могло. Посебно су повољни они из Фонда за развој Републике Србије, који су добили и 2012. године.

"Кредити су изузетно повољни, рок отплате и каматне стопе приступачни", каже Станојевић. "Потребна је обимна документација, али су у Фонду ажурни и ми радо користимо та средства."

Средства добијена од Фонда уложили су у проширење производње. Од тога користи има држава јер се 95% њихових производа извози, кооперанти због сигурног пласмана и нови радници.

Горица Станковић је после двадесет година чекања, прву шансу за запослење добила у петој деценији живота.

"Посао у хладњачи није лак", каже Горица, "али ја сам задовољна јер сам коначно нашла посао и верујем да ћу овде дуго остати."

Захваљујући кредиту Фонда за развој, до краја ове годинепосао ће добити још 50 радника у предузећу Бимтекс које производи предива за текстилну и прехрамбену индустрију.

Саша Цветановић потврђује да су кредити изузетно повољни и сматра да би било добро да се на Фонд и Сиепу угледају пословне банке.

Повољнијих кредита нема, тврде привредници Јабланичког и Пчињског округа, али и да би на том подручју требало да их буде много више.

Прошле године одобрена су само четири кредита, укупне вредности 286 милиона динара.

Млекара Величковић из Алакинца користила је у више наврата средства Фонда, каже њен власник Милан Величковић:

"То јесу најјефтинији кредити на српском тржишту, али су четири за тринаест општина - то је заиста недовољно за нашу привреду."

Због тога је са Југа и стигао предлог да се за девастирана подручја оснује посебан фонд. Циљ је да се, пре свега, олакшају услови за добијање кредита.

"Овај посебни фонд је шанса за најнеразвијеније", рекао је Горан Јовић, председник РПК Лесковац, "јер је на тај начин држава гарант за оне који нису у могућности да обезбеде гаранције које се за ове кредите траже."

Према речима Јордана Велчева из Фонда за развој Републике Србије, буџет за ову годину је 16 милиона динара: "Четири милијарде су већ опредељене за неразвијене, што то не значи да се - уколико буде потребе - неће неким другим мерама наћи још средстава."

И поред повећања извоза, привреда југа земље суочава се са великим проблемима. Због тога је нужна помоћ државе, јер само у Јабланичком округу већ има четрдесет хиљада незапослених.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару