Читај ми!

Српски привредници посетили Русију

Током посете српских привредника Санкт Петербургу договорени начини за унапређење сарадње у пословању са руским колегама. Председник скупштине Јагодине Драган Марковић предлаже отварање канцеларије за економску сарадњу у Јагодини.

После четири дана боравка у Санкт Петербургу, српски привредници задовољни су начелним договорима са руским колегама, а очекују узвратну посету и конкретне резултате.

Српски привредници су колегама из Лењиградске области поручили да бесцарински споразум који важи за 99 одсто производа није довољно искоришћен, а нуде различите ствари - од каблова до хране.

"Мислим да је град који има пет милиона становника велика прилика за нас да извозимо храну, да се бавимо производњом хране, да је то нешто што је њима најдефицитарније", каже власник винарије Душан Стојановић.

Из Новог Пазара стиже понуда која би могла да повећа рад 100 произвођача џинса.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић каже да је би 30-50.000 комада месечно могао да буде почетак сарадње између произвођача џинса у Новом Пазару и привредника у Санкт Петербургу.

"Остало је да они виде комплетну економску рачуницу, јер је транспорт главни проблем", каже Махмутовић.

Александар Фирович Габитов из удружења привредника Лењинградске области каже да су веома заинтересовани да сазнају што више о прописима и начинима на које могу да побољшају размену.

"Руско тржиште је отворено, али је и конкуренција оштра. Занима нас на који начин производи могу да стигну до Русије", каже Габитов.

Како Руси могу да стигну до Јагодине, појаснио је Драган Марковић, председник Скупштине града Јагодине. Марковић Губернатору нуди отварање Канцеларије за економску сарадњу у Јагодини и братимљене општина, али и друге начине повезивања са најсевернијим вишемилионским градом.

"Предложио сам да петоро студената дођу да студирају у Јагодину и предложио сам, пошто у Јагодини постоји једини музеј воштаних фигура да господин губернатор предложи неку историјску личност из овог региона", рекао је Марковић.

Губернатора интересује како да економски повеже два града. Све одлуке из губерније, мораће да добију потпис државног врха.

"Када је реч о канцеларији, желимо да се припремимо како би она почела активно да ради. У наредна три месеца саопштићемо докле се стигло са конкретним одлукама", рекао је губернатор Лењинградске области Александар Јурјевич Дрозденко.

Српски привредници су оптимистични и верују да ће резултат састанака у Санкт Петербургу бити извоз на руско тржиште. Дошли су у град који, према речима губернатора, нема проблем са незапосленошћу - 250.000 људи из различитих делова Русије дошло је ту да ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару