Читај ми!

Завршени Нушићеви дани

На 30. Нушићевим данима у Смедереву награђене представе "Покојник" и "Сумњиво лице" Југословенског драмског позоришта из Београда, редитељ Југ Радивојевић и глумица Горица Поповић.

Статуета Бранислава Нушића за најбољу представу у целини 30. позоришног фестивала „Нушићеви дани" у Смедереву, по оцени стручног жирија, припала је представи "Покојник" Бранислава Нушића, у продукцији Факултета драмских уметности и Театра "Бојан Ступица" Југословенског драмског позоришта из Београда, у режији Игора Вука Торбице.

Стручни жири за доделу награде за најбољу представу ове године радио је у саставу: Злата Нуманагић (председница жирија), Андрија Ђукић, професор Факултета драмских уметности, позоришни и ТВ редитељ, и Драгослав Бата Мандић, професор књижевности.

Нушићева награда за најбољу представу у целини, на основу гласова публике, плакета са ликом Бранислава Нушића, припала је представи "Сумњиво лице" ЈДП-а.

Бијенална награда за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству, Нушићева статуета биће уручена позоришном редитељу Југу Радивојевићу, а Нушићева награда за животно дело глумцу комичару, Статуета Бранислава Нушића - Горици Поповић, глумици из Београда, која ће за смедеревску публику приредити посебан програм.

Аутор награда је мр Власта Филиповић, вајарка.

У фестивалски програм 30. Нушићевих дана, селектор др Драгана Чолић Биљановски, театролог и професор ФДУ, уврстила је четири Нушићеве драме и три дела савремених српских комедиографа.

На великој сцени Центра за културу Смедерево публика је гледала Нушићеве представе "Сумњиво лице", ЈДП-а у режији Јагоша Марковића, "Свет" Народног позоришта из Ниша у режији Милице Краљ, "Народни посланик" Народног позоришта из Ужица у режији Милице Краљ и "Покојник" у продукцији ФДУ и Театра "Бојан Ступица" ЈДП-а из Београда.

Други део селекције савремених домаћих комедиографа чиниле су представе "Сокин и Босина" Милице Константиновић у продукцији агенције "Аве Сербија" и Звездара театра из Београда, у режији Југа Радивојевића, "Чорба од канаринца" Милоша Радовића, у продукцији агенција "Impressario" и "Colonna" и Звездара театра из Београда у режији Сташе Копривице и "Отмица и вазнесење Јулијане К" аутора и редитеља Жељка Хубача у извођењу Шабачког позоришта.

Покровитељи 30. Позоришног фестивала "Нушићеви дани" били су Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије и Град Смедерево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару