Читај ми!

Шапчани пожурили са сетвом

Овогодишња пролећна сетва у шабачком крају, остаће упамћена по томе што је завршена у рекордно кратком року. Лепо време после дуготрајне кише ратари су искористили на најбољи начин.

У атару Табановића сетва кукуруза приводи се крају. Кад је сунчано време и земља лака за обраду, на делу је комшијска солидарност да се посао што пре заврши.

Миша Ивановић из Табановића засејао је 7 хектара кукурузом. Услови су, каже, добри и земља се лако уситњава: "Има и влаге, мада се површински слој који је обрађен суши, па би пријала и киша за клијање."

Према речима Звонка Васића из Табановића, применили су мање агротехничких мера јер је сетва скупља за 20 - 30 одсто него прошле године. Највише је поскупело гориво.

Агрономи сматрају да је година неповољна и климатски и економски, па је пролећна сетва обимнија за трећину.

Кукурузом је у четири општине шабачког краја, засејано 50.000 хектара, док је 10.000 хектара планирано за гајење крмног биља.

"Пољопривредници нису успели да јаре усеве засеју на време због кише и ниских температура крајем марта", наводи Гордана Рехак из Пољопривредне стручне службе Шабац. "То се одразило на промену сетвене структуре, па су више заступљени кукуруз и соја."

Стручњаци који прате кретања у овој области наводе да је, и поред кризе, овогодишња сетва добро припремљена.

"Наши пољопривредници су едуковани и радо примењују све што је ново у агротехнологији, али су ограничени су финансијским средствима", наглашава Миланка Живановић, пољопривредни новинар. "Подаци показују да је ова сетва за 30 одсто скупља него прошле године, и да је у кратком року засејана рекордна површина земљишта."

После овакве сетве, ратари се надају добрим приносима кукуруза који ће углавном користити за исхрану стоке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару