Читај ми!

Успех нишких студената у Енглеској

Студенти нишког Правног факултета постигли велики успех на светском такмичењу у писању поднесака, тужби и противтужби, из области медијског права. На финалном такмичењу у Енглеској учествовало је 40 екипа из целог света.

Шесторо студената нишког Правног факултета учествовали су  у завршници светског такмичења у Енглеској, за најбоље написане поднеске, тужбе и противтужбе, из области медијског права.

Такмичарима је постављен задатак у коме су описане економска и политичка ситуација у држави. Друштвена мрежа тужи државу да јој је ускратила права. Подељени у две групе, једни су бранили интересе друштвене мреже, други интересе државе. Нишки студенти били су најбољи у оба заступања.

"Имали смо прилике да са неке друге стране посматрамо право, да стекнемо другачије искуство у односу на оно што смо до сада имали прилике да радимо на факултету", каже студенткиња из нишког тима Ивана Станковић. "Било нам је заиста интересантно, јер смо могли да истражујемо праксе Европског суда за људска права, америчког Врховног суда, разне међународне конвенције и слично."

Њен колега Саша Маркота каже да је најинтересантније на овом такмичењу то што су међу судијама, прво на регионалним рундама, биле судије Европског суда за људска права, а на светском такмичењу су чак имали правне заступнике британског "Гардијана" и "Њујорк тајмса", тако да је то још више допринело значају самог такмичења и искуству које су стекли.

Доцент др Дејан Вучетић, тренер тима, каже да су иза себе оставили и Правни факултет из Оксфорда што, како каже, довољно говори о томе колики је њихов квалитет.

Ово је само једно од многобројних признања које су студенти нишког Правног факултета добили.

"Ова награда нас посебно стимулише, пре свега студенте, јер показује да је степен знања који је усвојен на овом факултету јако добар, јако висок, да та знања јесу примењива. И да светска стручна јавност та знања препознаје", рекао је проф. др Предраг Димитријевић, декан Правног Факултета у Нишу.

Студенти - две Милице, Ивана, Теодора, Стеван и Саша - задовољни су оним што су постигли на такмичењу у Оксфорду. Иако им је само поен недостајао да се нађу у четвртфиналу, поносни су што су један од три европска тима која су учествовала у завршници.

Наредна такмичења на којима намеравају да учествују такође су из области медијског права, али и из области људских права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару