Читај ми!

Градитељи мира

Хуманитарна организација "Градитељи мира" из Крушевца, за непуна четири месеца колико постоји, спровела је бројне хуманитарне акције. Она окупља ратне ветеране и инвалиде, породице погинулих у оружаним сукобима и све људе добре воље са идејом мира и толеранције, као основном водиљом постојања.

Добровољно давање крви, прикупљање гардеробе за самохране мајке са троје и више деце, помоћ у лечењу ратних ветерана, неке су од акција које је за непуна четири месеца колико постоји, спровела хуманитарна организација "Градитељи мира" из Крушевца.

Она окупља ратне ветеране и инвалиде, породице погинулих у оружаним сукобима и све људе добре воље.

Крушевљани Верољуб и Ненад учествовали су у оружаним сукобима на Косову и Метохији. Верољуб је 1998. године рањен, војни је инвалид, док је Ненад на положајима био у редовном саставу специјалне полицијске јединице.

"Сматрам да ниједна школа, ни обука не могу да припреме човека за рат. Може да оспособи, да се неко боље снађе и прилагоди условима. Али да припреми човека за психолошке трауме, не може", каже Ненад Андрејић.

Обојица су међу оснивачима "Градитеља мира" републичке организације са седиштем у Крушевцу, старој престоници, али и граду носиоцу Медаље мира Уједињених Нација.

 

Један од задатака организације је подстицај сарадње ратних ветерана у региону ради помирења. Зато се припремају да крајем јуна отпутују у Македонију где ће, о овој теми разговарати са борцима са простора бивше Југославије.

"Велики број сабораца то прихвата, жели да прође тренинге и сами буду део тога, док други то осуђују. Ми ћемо нашим искреним примером и причом показати да сви треба да седнемо и разговарамо о будућности, како би превазишли све проблеме", каже Верољуб Смиљковић.

Идеја мира и толеранције подстакла је и младе да им се придруже.

"Ми смо били мали када су се дешавали оружани сукоби. Зато не знам зашто бих ја неког мрзео ако је из државе са којом смо ратовали. Имамо заједничке циљеве, на пример студирамо и зашто би се мрзели, када можемо да сарађујемо", каже Ненад Марковић, пи-ар организације.

За разлику од борачких организација, "Градитељи мира", како кажу, покушавају да ангажовањем залече ратне трауме и на тај начин изађу из изолације, које повећавају психичке и друштвене проблеме учесника у ратовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару