Читај ми!

Купљено Бродоградилиште "Сава"

Бродоградилиште "Сава" из Мачванске Митровице коначно је из стечаја добило новог власника. За 192 милиона динара купила је холандска фирма "Бисаго инвест", која већ неколико година послује у Србији.

У Мачванској Митровици поново ће се градити путнички бродови. Холандска фирма Бисаго инвест, која већ неколико година послује у Србији, за 192 милиона динара, купила је Бродоградилиште "Сава".

Најпре аукцијске, а потом продаје из стечаја. Тек шести покушај улио је наду да ће се на  десној обали  Саве кранови поново покретати, празме хале напунити, а бродови поринати у реку.

Нови власник из Холандије, уместо закупљеног дела у београдском бродоградилишту, бродове ће убудуће правити у Мачванској Митровици.

Стева Ромаков, председник општинског већа Савеза синдиката, каже да за раднике то значи да ће се вратити кући.

"Широм Србије су отишли трбухом за крухом, да ће из својих кућа ићи на посао, надам се да ће производња бити тог капацитета, јер он производи путничке бродове", каже Ромаков.

Више од стотину бивших радника "Саве" свакодневно путује у Београд. Искусне вариоце, браваре и монтере нови власник већ је ангажовао.

Повратку у бродоградилиште нада се и Ђорђе Симић. Ту су му, каже, радили деда и отац, а он је, након тридесет година стажа, један од бројних који је остао без посла.

"Доласком овог новог власника сматрам да ћу и ја наћи место као инжењер бродоградње и да ће нам бити боље и да ће се ово исплатити ово чекање и овај труд", каже он.

Почетком деведесетих, бродоградилиште је запошљавало око хиљаду радника. Одавде је  поринуто скоро 350 свих врста бродова за купце из 14 земаља. Последњи је направљен 2010. године.

"Већина људи из Мачванске Митровице живела је од бродоградилишта", присећа се Ранђел Јанаћковић из Мачванске Митровице. "Ја сам пензионер, а тада се живело лепо."

Градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић каже да је њима бродоградилиште веома важно и због запошљавања становника седам села северног дела Мачве која се налазе на територији те општине:

"Они су традиционално познати по бродоградњи и они су тамо радили. Око 200 или 300 радних места сигурно ће допринети оснаживању тих села."

Први радови у бродоградилишту почеће у мају. По фазама ће, најављује нови власник, примати и нове раднике који ће, као и некада, овде правити путничке бродове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару