Читај ми!

Људи одговорни за помор птица

Тела угинулих птица могла су се ових дана видети широм Тимочке крајне. Утврђено да птице нису биле болесне, већ да су одстрељене.

На подручју Тимочке крајине у општинама Зајечар и Књажевац, посебно у селима у пограничној области, у последњих неколико дана примећено је угинуће већег броја птица. Референтне установе потврдиле су да птице нису угинуле од болести, већ да су устрељене ватреним оружјем.

У узорцима птичјих ткива анализираних у Ветеринарским институтима у Краљеву и Зајечару није откривено присуство вируса и бактерија, а ране на њиховим телима указују на то да су устрељене ватреним оружјем. 

Доктор ветеринарских наука Миланко Секлер каже да су добили четири групе птица, укупно око 40 птица од колега из Зајечара.

Према његовим речима, утврђено је да су птице одстрељене, пошто је на њих пуцано ситним калибром, који нису имали довољну снагу да направе прострелне ране, али су направили ране које су изазвале смрт.

"Када људи гађају птице у јату, онда се користи ситна сачма, јако ситна сачма да би се погодило што више птица, да би ефекат расишања био велики. Када гађате ситне животиње и када вам није битна никаква прецизност него да оборите што више птица, онда се гађа ситном сачмом и на близину", објаснио је Секлер. 

Он је нагласио да су све птице практично биле рањене и апеловао на надлежне органе да утврде ко је то могао да уради и зашто је урадио. 

Представници ловачких удружења у општини Књажевац кажу да случајева масовних убиства птица није било у том крају и не верују да су птице масовно одстрељене. 

Представник ловачког удружења Књажевац каже да не верује да овакво масовно угинуће може да буде резултат криволова. 

Како РТС незванично сазнаје, птице, а посебно врста дрозд, често су на мети криволоваца и шверцера и да су забележени случајеви њиховог убијања у суседној Румунији и илегалног пребацивања преко Србије у неке од земаља западне Европе где су се продавали као ловачки трофеји. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару