Читај ми!

Куће обновљене, сећања још живе

Током НАТО бомбардовања подручје Алексинца гађано је шест пута. Прво велико бомбардовање десило се на данашњи дан, 1999.године и у том налету срушено је 150 стамбених објеката, а оштећено више од 300 станова и велики број привредих објеката. Грађани кажу да су куће обновљене, али да су сећања још увек жива.

У бомбардовању Алексинца пре тачно 14 година, погинуло је дванаесторо људи, а педесет је тешко рањено. Иванка Митровић, која је тада славила рођендан сина, изгубила је шесторо комшија и остала без куће.

"Тога се сећам, ево и сада сам потрешена, и тада сам била изгубљена, јер комшије с којима смо делили и добро и зло су настрадали", каже Иванка Митровић.

Страдања у Алексинцу, почев од петог априла, фоторепортер, Хаџи Миодраг Миладиновић, забележио је на више од хиљаду фотографија.

"У почетку сам фотографисао зграде и људе који су се случајно ту затекли, међутим, касније, када је кренуло друго бомбардовање, мене су интересовали људи, односно реакције људи", каже он.

О бомардовањима Алексинца, као документ је остала и књига "Путем милости", да се сачува од заборава и пренесе новим генерацијама.

"Покушао сам да кроз званичне податке, чињенице и аргументе прикажем величину и снагу и начин понашања Алкесинчана у трагедији, кроз функционисање живота у граду", каже Драгослав Ненадовић, аутор књиге "Путем милости"

У улици Душана Тривунца уместо низа кућа две нове зграде и обновљени Дом здравља. О страдању сведочи једино споменик.

Председник Општине Алексинац Ненад Станковић каже да ово место не може да се препозна као место страдања и рушења, зато што је република Србија и локална самоуправа санирала штету, барем, како каже, ону материјалну, док је губитак људских живота остао ненадокнадив до данас.

У знак сећања на жртве НАТО бомбардовања у Алексинцу, и ове године одржан је пригодан програм и положени венци и цвеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару