Читај ми!

Додатна заштита приобаља Саве

Сава код Шапца и даље је у порасту, али и поред високог водостаја за сада је све под контролом и нема изливања. У најнижем делу савског приобаља у селу Прово у општини Владимирци насип се додатно ојачава.

Мештани села Прово кажу да не заборављају 2006. годину и постављање џакова са песком у пола ноћи када је Сава за неколико сати надошла више од пола метра. Иако је до врха насипа сада око 80 центиметара, а преливање не прети, око додатног ојачања обале није се, кажу, двоумило.

Миодраг Ђукић из Водопривредног предузећа "Сава" у Шапцу каже да им није тешко када треба и да сада има триста комада џакова, а да ће до увече бити хиљаду, јер су, како каже, ту да раде.

Река Сава им је заједничка одговорност и проблем зато на насипу раде заједно и надлежне службе и мештани.

"Сад терамо џакове на рампу где је критично, помажемо", каже Слободан Црнаковић из Прова.

Недељко Јовић из Прова каже да за сад није опасно, али да ако надође метар или метар и по биће опасно.

"Ту смо ако затреба нека интервенција сад док су ови људи овде раде у случају да становништво буде неопрезно па упадне у воду, поред ове има још једна приправна екипа", каже Живорад Дрмонић из Интерног тима за спашавање на води.

Због данима високог водостаја насип је расквашен, на појединим местима земљаним путем може се само трактором. Џакови су постављени на неколико места.

"Овај део је најнижи и морамо да га заштитимо најкритичнији", каже Милан Богдановић.

Директор Водопривредног предузећа "Сава" у Шапцу Драган Топаловић каже да насипи издржавају, иако су рађени пре више од 40 година.

"Насипи нису реконструисани, али је то у плану. До тада ми их морамо користити они за сада завршавају оно за шта су направљени", каже Топаловић.

Предедник општине Владимирци Владица Марковић каже да Штаб за ванредне ситуације свакодневно заседа, али да за сада нема већих опасности од већег надоласка воде бар по извештају Хидрометеоролошког завода и Сектора за ванредне ситуације одељења у Шапцу.

И поред тога  ежурства у Прову су редовна, а све екипе мобилне. За  Саву и водостај кажу, најважније је реаговати на време и тачно знати шта је чији посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару