Читај ми!

Баба Марта "шета" и у априлу

Снег успорава саобраћај, али су путеви проходни и нема застоја. Камионима забрањен улазак у Мађарску док не стане снег. Хладно време посебно штети воћу које рано цвета, као што су јагоде, брескве и кајсије. Метеоролози најављују хладно време и у априлу.

Снег од понедељка увече пада у већем делу земље и на вишим планинама. Саобраћај је успорен, али су сви путеви проходни и нема већих застоја. Снега је највише на северу Војводине. На граничним прелазима са Мађарском велике колоне камиона.

Најгоре су прошли грађани Војводине, где је и пало највише снега. Једанаест центиметара снега на Палићу не ствара застој за аутомобиле на Хоргошу. Невреме са друге стране границе ствара гужву у Србији. Камионима преко 7,5 тона од синоћ је забрањен улаз у Мађарску, па у колони дугој неколико километара стоји више од 200 камиона.

Возачи камиона кажу да немају информације када ће кренути даље. У осталим деловима Србије, иако је снег падао целу ноћ, путеви су проходни. Снег се не задржава, па службе за сада само посипају со. У целој земљи жива у термометру је око нуле, али грађанима, чини се, хладноћа и снег не сметају.

Једна житељка Лознице каже да је према народном веровању Баба Марта позајмила девет дана од априла месеца да "заледи бабу и јариће" и да је тих дана стална смена снега и ведрог времена. Лозничани кажу и да су путеви чисти и проходни, али и да их је снег изненадио.

"Стварно је изненађење, али добро боље да буде сад, да не буде касније. Није било зимус довољно, нека га сада, лепо је да има снега", кажу становници Лознице.

Воћу, међутим, ниске температуре, кад им време није, никако не пријају. Ово је већ други пут у последње две недеље да после пролећних температура ударе мраз и снег.

"Најосетљивије биљке су на крају вегетације и на почетку нове вегетације, а најосетљивију су нормално у периоду цветања и оплодње", објашњава Бобан Марковић из Завода за пољопривреду Колари.

Кајсије и друго рано воће највише ће страдати, а род ће, кажу воћари, негде бити умањен и за трећину.

Милан Шашић, произвођач јагода из Витојеваца код Врњачке Бање каже да је 20 одсто цвета јагоде већ страдало од хладноће.

"Сад је највеће питање шта ће бити са бресквом. Поједине сорте су почеле да се отварају ових дана. Јабука се још држи", каже Светомир Петронијевић, воћар из села Удовца.

Баба Марта ће, према најавама метеоролога, Србијом шетати и почетком априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару