Читај ми!

Преквалификацијом до посла

Првих 50 од укупно 200 Нишлија завршило је бесплатну обуку за неки од 20 заната. Удружење занатлија Ниша уз подршку града обуку је организовало како би се помогло социјално угроженима, лицима са инвалидитетом, расељенима, да лакше нађу запослење. Највеће интересовање полазника било је за козметичаре, маникире, пекаре.

Социјално најугроженијима у Нишу, Удружење занатлија омогућило је преквалификацију како би лакше дошли до посла.

Милија Цветковић, млади Нишлија са оштећеним слухом, током претходна три месеца свакодневно је одлазио у стаклорезачку радњу како би од искусних мајстора учио тајне заната. Сада, како каже, може да размишља о запослењу и заради.

"Дошао сам да учим и научио сам, тако да сада могу да почнем да радим", каже Милија Цветковић.

Међу онима који са својом струком нису могли да обезбеде егзстенцију је и Никола Стојковић који је завршио гимназију и прекинуо даље школовање. Зато је одлучио да савлада кројачки занат.

"Покушавао сам три године да нађем посао, али нисам успео у томе. Са овим занатом који ми је у рукама себи ћу да створим егзистенцију", каже Никола.

Мајстори који су у својим радионицама обучавали полазнике кажу да онај ко има занат и вредне руке не треба да брине за парче хлеба.

"До сада сам имала седам ученика и задовољна сам њима. То су деца која су завршила факултете или средње школе и сарадња је супер", каже Љиљана Војиновић, кројачица.

Лидија Мицев, стаклорезац каже да је њихов радник пред пензијом, па можда неко од њих дође на место старог мајстора.

Сертификати су уручени првој групи од укупно 200 полазника за које је Удружење занатлија Ниша, уз подршку Града, организовало бесплатну обуку.

Председник Удружења занатлија и приватних предузетника Благоје Станисављевић каже да од 50 полазника којима су уручене дипломе, односно мајсторска писма, 15 већ има обезбеђен радни однос.

"Овде имамо једнако заступљене и младе који су таквог образовног профила да нису могли да нађу посао, а има и генерације око 50 година старости који немају другу могућност да заснују радни однос", каже Бранислав Ранђеловић, градски већник.

На евиденцији Службе за запошљавање налази се 36.000 Нишлија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару