Читај ми!

Школско имање за боље знање

Средња пољопривредна школа у Шапцу једина у Мачванском округу има Дом за ученике. У њему тренутно борави 70 средњошколаца из околних општина, који, уз смештај и учење, имају обезбеђену стручну праксу за све смерове.

Радмила Аврамовић је из Крупња, а Никола Митровића из Лознице, упознали су се пре две године у Дому у Шапцу и од тада су нераздвојни пријатељи. Будући ветеринари кажу да је боравак у интернату за њих посебно искуство, јер имају више времена за учење, али и за дружење.

"Дом није толико велики, има 70 ученика, дружимо се сви се познајемо, и лепо нам је", каже Радмила.

Никола каже да је увек ту неки васпитач, тј. група васпитача која брине о њима.

"Васпитачи брину о устајању, учењу, а имамо сваког дана редовно учење које нам стимулише да будемо бољи ђаци", каже Никола.

Стакленик у школској башти свакодневно је пун ученика. Поред праксе и сигурног начина за зараду, ђацима обезбеђује добар пласман на такмичењима.

Марко Ивановић, ученик треће године смера пољопривредни техничар каже да им пракса пуно значи и да све што теоретски науче овде могу и да примене.

"Плевимо траву, пикирамо парадајз, разне биљке, расађујемо, све што је потребно", каже Борисав Илић, ученик треће године смера пољопривредни техничар.

Поред школе јахања, пекаре и млекаре, недавно на школском имању отворена је и ветеринарски амбуланта за најпопуларнији смер у школи.

Драгутин Гранић, сарадник у настави каже да овде деца могу да виде практично, поједине животиње које се уводи у овај разбој.

"Добићемо и мали сто и то је све што ученици треба да виде и науче за четири године", каже он.

Шест раличитих смерова похађа око 550 ученика, који, према речима професора, имају добру перспективу за даље школовање и запослење.

"Можемо да се похвалимо да су наши ученици на високо котирани на факултетима, како из области биљне производње, тако из сточарства и ветерине", каже Александар Поповић, професор стручне праксе.

Шабачка пољопривредна школа једина је у Србији која је остварила прекограничну сарадњу са образованим установама у окружењу.

Директор Средње пољопривредне школе у Шапцу Предраг Савић каже да су успоставили сарадњу са школом из Славонског брода.

"Тренутно тај пројекат траје, управо би за који дан требало да почне монтирање великог пластеника од 600 метара квадратних", каже директор.

На економији Средње пољопривредне школе, која следеће године обележава 110 година постојања, налази се огледна фарма са 90 грла крупне стоке. У плану је проширење Ученичког дома и градњу фискултурне сале.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару