Читај ми!

Несташица вакцина за децу

Уговор о набавци вакцина за другу половину прошле године, између Републичког фонда за здравствено осигурање и Института "Батут" и "Торлак", уместо крајем лета потписан је тек у септембру. Кашњење у набавци, условило је кашњење са испорукама и честе несташице. На подручју Расинског округа недостају две од 14 вакцина из програма обавезне имунизације деце.

Заводу за јавно здравље у Крушевцу последње дозе АЦТ Хиб - вакцине, против могућег изазивача менингитиса, дистрибуиране су у децембру, а комбинована ММР вакцина, против малих богиња, заушки и рубеола, крајем фебруара. Залиха готово и да нема.

Доктор Драган Вуксановић, окружни координатор за имунизацију, начелник одељења за превенцију и контролу болести Завода за Јавно Здравље Крушевца каже да како је на нивоу Србије, тако је и код њих.

"Имали смо прекиде у снабдевању одређеним врстама вакцина и у количини и у врстама вакцина које се дају деци одређеног узраста, као и вакцина против тетануса која је у једном периоду била нередовно дистрибуирана.  Ми смо добили инструкције од Института за јавно здравље "Батут" да вршимо медјуокружну прерасподелу вакцина, а и у самом округу да прерасподелу вршимо с оних вакцинарних пунктова где је има више ка оним где је нема", каже Вуксановић.

Он додаје да је то  функционисало досад, али да су сада у ситуацији да две вакцине немају.

"АЦТ-хиб недостаје на вакциналним пунктовима у Крушевцу, Трстенику и Брусу, док ММР вакцине немамо у Варварин, Трстенику, Брусу и Александровцу. Наше су процене да ће минималне резерве које по пунктовима постоје бити довољне само за неколико дана. Исцрпљене су и могућности за међуокружну прерасподелу. Почетком априла, надамо се да ће бити нових испорука свих  вакцина  које су предвиђене планом за 2013. годину, па и ових које су сада дефицитарне", каже Вуксановић.

Упркос прекиду у вакцинацији родитељи немају разлога за бригу. Ових болести нема у циркулацији, због чега не постоји ризик ако се вакцинација одложи за неколико недеља.

Докторка Даринка Виријевић, педијатар каже да, иако је прописано да вакцину против хемофилус инфлуенце деца примају током првих шест месеци живота, није касно да то учине, са измењеним бројем доза и до друге године.

Она додаје да то исто важи и за ММР вакцину која се прима са пуних годину дана, а може да се прими и у току друге године, као и да нема бојазни за здравље деце.

Широм Србије протеклих месеци проблема је било и са БСГ вакцином, против туберкулозе,  која се даје одмах по родјењу.

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" кажу да је, према плану потреба за први квартал 2013. године, БЦГ вакцина дистрибуирана породилиштима почетком марта, те да сви вакцинални пунктови имају довољне количине за континуирано спровођење имунизације током марта и априла.

Недавна несташица у крушевачком породилишту утицала је на рационалнију потрошњу.

"У крушевачком Здравственом центру дневно се роди око четири до пет беба у просеку. Како једна вакцина садржи 20 доза које се морају одмах утрошити, договорено је да се деца вакцинишу два пута недељно. На тај начин успемо да прикупимо довољан број деце како би максимално ефикасно искористили расположиве вакцине. Дозвољени растур је 50 одсто, а ми смо га свели на десет одсто", каже Вуксановић.

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"  кажу да је реализација тендера о набавци вакцина из програма обавезне имунизације за наредних годину дана, који је за њихове потребе расписао РФЗО, у току.

Истовремено из Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", националног произвођача и дистрибутера вакцина, најављују да се након истека законом предвиђених процедура, потписивање новог уговора са РФЗО и Институтом "Батут" може очекивати крајем ове недеље.

Иако је то први корак ка превазилажењу несташица, из "Торлака" подсећају да  свака произведена серија вакцине, било домаћег или иностраног произвођача, иде на додатну контролу. Зависно од расположивости сваке вакцине понаособ и обезбеђивања потребног  сертификата анализе, вакцине ће бити дистрибуиране у најоптималнијем временском року.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару