Читај ми!

Ништа од великог пројекта

Скупштина града Лесковца донела је 2011. године одлуку о оснивању Јавног предузећа "Обновљиви извори енергије". Иако је то било прво предузеће тог типа у Србији, већ на наредној скупштинској седници најављено је покретање ликвидације.

У јесен 2011. године одлуком Скупштине града Лесковца основано је Јавно предузеће "Обновљиви извори енерије", међутим, већ на наредној скупштинској седници биће покренут поступак ликвидације.

Кренуло је као велики пројекат југа Србије. Корак испред било је и оснивање Јавног предузећа које ће управљати радом фотонапонске електране. Послови у Великој Биљаници су давно стали, а "Обновљиви извори енергије" за 13 месеци постојања нису отишли далеко.

И даље у скученом простору без телефона и интернета, а од гашења их дели свега неколико дана.

Директорка ЈП "Обновљиви извори енергије" Верица Мићић каже да скупштина града није усвојила њихов план рада за 2013. годину тако да је оваква одлука, како каже, на месту и за запослене није изненађење.

Послови изградње и надзора пројекта вредног 2,5 милиона евра на "Обновљиве изворе" никада нису пребачени. Практично предузеће без имовине, прихода и расхода одлуком новог руководства града биће ликвидирано.

Бобан Соколовић, начелник Градске управе за привреду и пољопривреде каже да је Градско веће дало налог управи за привреду да уради извештај рада "Обновљивих извора".

"Могу да кажем да је извештај негативе и да је константовано да они практично нису ни кренули са делатношћу због које је предузеће и основано", каже Соколовић.

Од 4. новембра 2011. године, када је донета одлука о формирању овог предузећа променила су се три директора. Број запослених остао је исти - троје. Њихово даље ангажовање, како кажу, економски је неисплативо за град.

Далибор Тричковић, начелник Градске управе за финансије каже да пореске обвезнике града Лесковца ово предузеће кошта два милиона и 400 хиљада динара.

"Ту су плус трошкови за струју и текућа одржавања. Ово предузеће је добро замишљено, али у овом тренутку нема основа за његов даљи рад", каже Тричковић.

И док је судбина најмлађег лесковачког јавног предузећа извесна то се не може рећи за фотонапонску електрану. Радови су стали код треће од укупно пет фаза.

Ових дана на принудну наплату стигло је 75 милиона динара од извођаца радова, а ако једног дана енергија одавде и крене, нека од могућих решења за електрану су продаја, јавно-приватни однос или пренос на коришћење неком другом јавном предузећу.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару