Читај ми!

Рудари страхују за посао

Привредни Суд у Лесковцу донео је решење којим се обуставља реорганизација рудника "Грот" у Кривој Феји код Врања и стечај наставља започињањем банкрота. Руководство рудника тврди да је план реорганизације испуњен, план улагања премашен и улаже жалбу на решење о банкроту.

Тристотине рудара рудника "Грот" у Кривој Феји страхује за посао, јер је Привредни суд у Лесковцу донео решење којим се обуставља реорганизација рудника тако да ће рудник највероватније ићи у ликвидацију. Руководство рудника одлуком суда није задовољно и зато најављује жалбу.

Већински власник рудника је од 2005. године "Тренд компани" из Јагодине, тада највећи поверилац, са 91 одсто укупних потраживања.

Рудник у Кривој Феји ради. Производе и испоручују тржишту договорене количине концентрата олова и цинка. Неизвесност постоји, а након стечаја и реорганизације уследио је банкрот.

"Нисмо стручни да тумачимо, радницима није важно ко је газда, већ да се ради", каже Драган Стевановић, рудар.

Агенција за приватизацију саопштава да предузеће није поступило у складу са планом реорганизације, није исплатило повериоце ни претворило потраживање у акције.

Директор рудника "Грот" Младомир Ђорђић каже да су то спорна потраживања поверилаца четвртог реда и да су судски процеси у току.

"Тренд компани је издвојио посебна средства од 76 милиона динара на посебан рачун, за намирење, располагање тим средствима је у надлежности стечајног управника, а по доношењу судског решења он може да исплати повериоце и конвертује акције", каже Ђорђић.

Већ је једном, 2008. године, виши Трговински суд одбио предлог о банкротству рудника, као неоснован. Новом одлуком, о банкротству, поништавају се све акције издате у току стечајног поступка, а имовина улази у стечајну масу. 

Тристотине радника очекује да рудник неће престати да ради.

 "Прети потапање рудника, крађе, да не доживимо судбину предузећа које успешно ради да никад не проради", каже Драган Ђорђевић, пословођа Флотације.

Његов колега Горан Димић каже да би то за ово место био смак света.

Сем рудника, у Кривој Феји раде једна кафана и две продавнице, рудник одржава далековод са ког се снабдевају и мештани, туристички центар, и репетитор на Бесној кобили. Водом из круга рудника снабдева се 57 кућа.

Председник месне заједнице Добри Костадиновић каже да су сви везани за рудник и да сви у селу желе да рудник ради.

Скупштина града Врања залаже се за наставак рада рудника, добро послује, запошљава раднике, редовно исплаћује плате и доприносе и извозно је оријентисан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару