Читај ми!

Пруга дуга један век

Предлог да се део руског кредита, од 300 милиона долара, преусмери са пројекта пруге од Ваљева до Лознице, на пројекат од Старе Пазове до Новог Сада, изазвао је реакције челника Ваљева и Лознице. Они од Владе Србије траже да се руски кредит реализује како је прво и договорено, а то подразумева и завршетак пруге Ваљево-Лозница.

Спајање нове пруге са постојећом планирано је у селу Липница, а просторним планом предвиђено је да траса пруге Ваљево-Лозница пролази кроз 17 катастраских општина на територији Лознице и три у општини Крупањ.

Од Лознице до Осечине предвиђена су два тунела. Према пројекту у Лозници би требало да буде урађено чвориште, а били би скраћени железнички путеви Западне Србије ка Бару, Македонији, Грчкој, повезивање са Босном и Херцеговином.

Постојећом пругом Лозница-Мали Зворник иде транзитни саобраћај, превоз угља и соли из  Босне и Херцеговине и камена из Малог Зворника.

Градилишта би била шанса за упошљавање неколико хиљада радника, а економски значај је и будућа експлоатација руде у откривеним налазиштима јадарита на овом подручју, кажу мештани села куда би пролазила пруга и челници града.

"Ако буде тај чвор што причају, можда би нам вредело, вероватно можда ако буде чак Лозница- Ваљево или можда чак отишли до Београда, до Шапца ближе. Вероватно би народ више користио", каже један мештанин.

"Стварно би значило много и на посао да идемо, да радимо. Значи имаш превоз, изађеш на воз, стигнеш у град", каже други.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да би се изградњом ове пруге упослила и локална оператива, да би имали користи и грађани овог дела Србије, а самим тим би, како каже, Лозница била повезана са Централном Србијом једном савременом пругом.

Изградњом пруге Ваљево-Лозница очекује се више путничког и теретног саобраћаја, а на прузи Лозница-Мали Зворник шинобуса или другог путничког саобраћаја нема од септембра 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару