Читај ми!

Двоструки аршини

У Домовима здравља у Србији плате се и даље исплаћују по два аршина. Док неки радници стоматолошке службе плате примају од Фонда за здравствено осигурање, други морају да их зараде. У Дому здравља у Краљеву чак трећини њих плата зависи од учинка и броја пацијаната које лече у току месеца.

Гужве су честе у чекаоницама стоматолошке службе у Краљеву. Пацијенти не знају да ли је лекар који ће их примити на платном списку Фонда за здравствено осигурање или је то онај који ће морати да заради довољно новца у току месеца за установу за коју ради да би примио плату.

Између себе у служби деле се на уговорене и неуговорене раднике. Неуговорени радници, њих 28 у стоматолошкој служби у Краљеву, морају месечно да зараде око два милиона и 200.000 динара.

"Комплетна бруто плата, значи сви порези и доприноси, запослени буквално мора да заради да би му се исплатио лични доходак", каже доктор Зоран Пешић из стоматолошке службе.

Синдикат запослених у Здравственом центру у Краљеву једном је неуговореним радницима доделио помоћ од 200.000 динара за куповину материјала за рад док је крајем прошле године интервенисао са 600.000 динара како би им се исплатиле и зараде.

"Када Републички Фонд за здравствено осигурање пребаци средства, примају такозвани уговорени радници а остали, тих 28 радника, сачека још неколико дана да заради онолико колико је потребно", каже начелница стоматолошке службе Сузана Вучетић.

Неуговорени радници иначе немају право на отпремнине и јубиларне награде. Инспекција рада је једном донела првостепено решење да се неуговореним зубарима и  стоматолошким сестрама исплате сва примања као и осталим радницима, јер послодавца на то обавезује Уговор о раду.

"Инспектор рада овог одељења донео је решење, односно наложио је послодавцу, Здравственом центру "Студеница" у Краљеву, да исплати помоћ од 4.000 динара и јубиларне награде", каже начелник Инспекције рада у Краљеву Милеса Ћировић.

Док је на снази постојећи правилник неће се ни повећавати број уговорених радника, сматрају у Дому здравља у Краљеву.

"Ми само имамо најаве да ће доћи до промена Закона о раду које ће некако другачије регулисати тај статус неуговорених радника", каже директор Дома здравља у Краљеву Мирјана Крчевинац.

Иначе неуговорене раднике штити и Закон о дискриминацији који у члану 16. наводи да је забрањена дискриминација у области рада, јер сви имају право на једнаку накнаду за рад једнаке вредности.                       

                                                                         

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару