Читај ми!

Дани виноградара

После дугогодишњег пропадња виногорја у Србији, у неким крајевима враћају се виногради и добра вина. Нишко виногорје, друго по величини у некадашњој Југославији, са 5.000, сведено је на мање 500 хектара. Виноградари, који су винограде задржали и обновили, прослављају Светог Трифуна у виноградима.

Сваког 14. фебруара, традиционално, нишки виноградари излазе у винограде да отпочну прву резидбу винове лозе и да, како кажу, винограду врате оно што је дао.

"Свети Трифуне, хвала ти за прошлу годину, била је квалитетна и успешна и молимо да следећа буде још квалитетнија од ове", каже Живојин Бојић из Горњих Матејеваца.

И, мада у нишким виноградарским селима готово свако домаћинство гаји винову лозу, некадашњу славу нишког виногорја настоји да очува тек петнестак већих виноградара окупљених у удружењу "Чегар".

Међу њима су и Бојићи из Горњег Матејевца, који генерацијама живе од виноградарства и памте, кажу, и  боље и горе дане.

"Од виноградарства коначно може да се живи сигурно, али би требало да се тај круг производње затвори, да се финализира да би вино било крајњи производ, а не грожђе", каже Живојин.

Он додаје да је једно од решења нека винарија у оквиру удружења, јер би онда могли да продају свој производ на тржишту.

До врхунског квалитета нишки виноградари дошли су крчењем заражених винограда и подизањем нових засада бираним сортама.

"Нови засади који су подигнути од када удружење активно ради, управо су подигнути са висококвалитетним винским сортама. И даље раде на унапређењу производњеиИ умрежавању са колегама из региона", каже Александра Брзаковић из Мреже пољопривредних удружења Нишавског округа.

Оно што је можда најбитније, нишки виноградари кажу да се не задовољавају продајом грожђа винаријама, већ размишљају о флаширању вина и заштити географског порекла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару