Читај ми!

После помиловања, страх од слободе

Вучко Манојловић из Лесковца, после 33 године проведене у затвору, указом о помиловању председника Републике, Томислава Николића, пуштен је на слободу. Манојловић је први телевизијски интервју на слободи, дао екипи ТВ центра РТС-а у Нишу.

Председник Србије Томислав Николић помиловао је Вучка Манојловића, који је провео 33 године у затвору због убиства тужиоца у Лесковцу.

Манојловић, који је затворску казну служио у Казнено-поправном заводу у Нишу, био је осуђен на смртну казну због убиства заменика окружног јавног тужиоца у Лесковцу.

Манојловићу је данас шедсесет осма година. На извршење смртне казне чекао је 18 и по година.

"Сви су покушавали да објасне како изгледа то чекање, та нит која води од лудила до смрти, али нико није нашао прави одговор, нити прави термин, па ни ја сам. Тешко је то", каже Вучко.

Манојловић је 1986. године био осуђен на смрт због убиства заменика окружног тужиоца и покушаја ликвидације истражног судије у Лесковцу. Одлуком о помиловању, али не и ослобађању од кривице, Манојловић је из затвора изашао 12 година раније.

Данило Николић, државни секретар у Министарству правде, каже да казна не може бити сама себи циљ, као да она не може и не сме бити одмазда.

"Сматрам  да је сврха кажњавања у овом случају постигнута и да су и председник Републике и сви остали органи поступили правилно и у складу са законом, а не као милосрђе", каже Николић. 

Манојловић је сам седам пута тражио извршење смртне казне, али одговор није добио. Када је  2002. године смртна казна законом укинута, тадашњи председник Републике Милан Милутиновић, Манојловићу је указом о помиловању преиначио казну на максималних 40 година затвора. Први пут, окривљени је молбу за помиловање поднео 2004. године.

Адвокат Тања Минчић Марковић каже да је најтеже то што је Манојловић четири и по године био у ланцима.

"О томе ћемо тек да говоримо. Задовољна сам постигнутим, али идемо даље, да му помогнемо да се прилагоди", каже Манојловићев бранилац.

Породице оштећених, 28 година после догађаја, до сада нису јавно коментарисале помиловање Вучка Манојловића.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару