Нови, нови талас

У организацији београдског удружења Академика и портала "Нови вал" у галерији Културног центра у Пожеги отворена је изложба под називом "Нови, нови вал - омладински активизам и популарна култура 30 година касније". Ова путујућа изложба, резултат је конкурса на коме је са стотинак радова учествовало 80 аутора из Србије, БиХ и Хрватске.

Деветнаест најбоље оцењених радова младих дизајнера, учесника регионалних конкурса "Нови, нови вал" и "Нова омладинска радна акција", представљени су у галерији Културног центра у Пожеги. 

Изложба представља другачије одговоре и виђење омладинског активизма, стварања специфичне омладинске културне сфере и поп културе осамдесетих година прошлог века на простору бивше Југославије.

"Ми смо у младим људима препознали неке будуће актере једног културног простора који би се развио на простору западног Балкана, који не би остао вештачки затворен у оквиру граница које су настале деведесетих година и као један интегрални фактор самих тих држава, не само културе и културних покрета", каже Горан Ђукић из Удружења "Форца" Пожега.

Идеја вишегодишњег програма "Е 761", који је изнедрио и ову изложбу инспирисану тим временом и тим духом, јесте, повезивање младих из региона, који, како се оцењује, поново могу бити актери, а не само пасивни посматрачи.

"Цео нови талас јесте био талас који је умрежио младе из целе бивше Југославије, и некако тај наш нови талас треба тражити на том трагу", каже директорка Културног центра Пожега Слађана Варагић Петровић.

После Пожеге, ову изложбу коју су помогли и Министарство културе Републике Српске и швајцарски програм за културу на западном Балкану, видеће и публика десет градова Србије, али и градова БиХ, односно Сарајева, Јабланице, Бихаћа и Мостара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару