Читај ми!

Суморна слика Врањске бање

Иако је пре две године Врањска бања постала градска општина, то није много утицало на побољшање стандарда становинка. Просек зарада двоструко мањи у односу на републички, а пет предузећа је затворено због неуспелих приватизација.

Врањска бања је, пре две године, постала градска општина, али промена статуса није много утицала на побољшање стандарда мештана. Запослени становник Врањске бање има двоструко мању плату од републичког просека, а пет предузећа је затворено због неуспелих приватизација.

Са просечном платом од 25.000 динара терапеут у Специјалној болници Сузана Пешић, има за основне потребе, пре свега, двоје мале деце. Луксуз су за ову породицу постале многе ствари.

"Јако тешко живимо. Задовољавамо само основне потребе, а последњих десет година није било ни летовања ни зимовања", каже Пешићева.

Иако просечан становник Бање има дупло мању плату од републичког просека, цене нису у складу са примањима.

"Блага разлика је између цена у кафићима у Београду и овде и то ме запрепашћује", примећује Светлана Абрамовић из из Београда.

У Врањској бањи има десет продавница и пекара, а промет опада.

"Људи углавном купују на рецку, па плате кад приме пензије", прича власник продавнице Слађан Тасић.

Грађани кажу да се тешко се живи, а младе издржавају родитељи пензионери.

Једна од пет затворених фирми, због неуспелих приватизација, је и "Живинопродукт", који је производио пилиће.

Сада су у Врањској бањи најзаступљеније услужне делатности. Раде само мања приватна предузећа, прерађивачи дрвета и коже. Заступљене су те гране индустрије које имају најмање просечне плате.

Према речима председника општине Предрага Миленковића, ради се на томе да се предузећа "Неметали" и "Расадници" врате у живот и тиме створе услови за запошљавање младих.

Бања са температуром воде од 96 степени је најтоплија у Европи. Сем топле воде има и језеро Првонек и планину Бесну Кобилу.

Потенцијала има, али нема довољно смештајних капацитета, свега 200 кревета. У центру места пропада хотел који је почео да се гради још 1974. године, због судског спора око власништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару