Читај ми!

Нова школа за шест ђака

Док се због малог броја ђака школе у српским селима затварају, Град Крушевац плански је кренуо у реконструкцију и изградњу четворогодишњих школа. Тако ће се ускоро у нову зграду уселити шест ученика подручног одељења Основне Школе "Владислав Савић Јан" у селу Бован, у подножју Јастрепца.

Школско звоно којим сваког дана десетогодишњи Филип, најстарији ученик школе у Бовну оглашава почетак часа ускоро ће бити одложено у орман успомена, као и многа учила из старе школе.

Док се нов објекат потпуно не опреми у руинираној школској згради учи петоро основаца и један претшколац, односно пет дечака и једна девојчица.

"Мени је грозно да будем сама зато што дечаци уопште не слушају девојчице. Не знам због чега", каже Милена Милутиновић, ученица другог разреда.

Стевану из предшколског дозвољено је да се игра, мада стидљиво каже да је много тога научио.

"Научио сам на пример да напишем колико деда има година", каже Стеван Петронијевић.

Иако се тако чини, настава није једноставна. Учитељица упоредо предаје четири програма, табла је издељена, а приликом прозивке дешава се да устану два ученика.

"Само три имена су у оптицају међу дечацима. То су Стеван, Филип и Лука. Ученици су блиски једни другима, комшије су, а неки чак и у родбинским везама", каже Ксенија Алексић, учитељица.

Сви нестрпљиво одбројавају дане до пресељења.

"Школа се распала, тако да могу да је чистим цео дан, али ништа се не види.Т ако да се радујем новој школи", каже Лазарка Михајловић, чистачица.

Пре осам деценија школа у Бовну имала је 127 ђака, а крајем деведесетих двадесет. Међу 170 становника има доста момака па се очекује и подмладак.

"Ово је на неки начин и подстицај рађању деце односно борби против беле куге", каже Милан Ђокић, начелник шкоске Управе за Расински Округ.

Министар просвете Владе Србије Жарко Обрадовић каже да су планирали заједно са Светском банком и компанијом "Новости" да опреме око 800 објеката.

"Неколико десетина школа нема чак ни тоалете, а у осталим су услови такви да не задовољавају основне стандарде који су потребни деци за образовање", додаје министар просвете.

За нову школу у Бовну коју је обишао и министар Обрадовић из градског буџета издвојено је нешто више од пет милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару