Крај борбама са поплавама

После најновијих бујичних поплава Кутинске реке прошлог пролећа, које су нанеле велике штете на кућама и баштама на подручју Гаџиног Хана и Ниша, ове године започета је санација те реке. Очишћено је десетак километар корита од грања и разног отпада, већином на подручју Ниша, па домаћинства имају бригу мање.

Бујичне поплаве, као прошлогодишња која је по ко зна који пут опустошила њиве и баште уз Кутинску реку, а вода ушла у куће и подруме, за један број домаћинстава више неће представљати ноћне море.

"Страшно је изгледало, све потопљено, метар и по вода ушла унутра, бетон покидан.  А сад смо безбедни", каже Љиљана Ристић из Гаџиног Хана.

Низводно, житељи села Тасковићи не могу да буду спокојни. Ту багери још нису стигли.

"Увек стрепим кад је јача киша. Гледам да ли ће река да се поново излије. Све је било под водом, са женом сам ишао на таван", каже Радослав Костић из села Тасковићи.

На нишкој територији, Кутинска река најкритичнија је код Лазаревог села, код фабрике за прераду дрвета која је претрпела највећу штету. На том делу, надлежни решење виде у враћању реке у старо корито.

Планира се и изградња два моста - једног који се руши сваке године да би се омогућио проток воде и спречило плављање целог кутинског насеља.

"Урађени су сви планови, издвојена средства и кад се створе добри временски услови, на пролеће, почеће се изградња моста у насељу", каже Жарко Ранковић из Штаба за ванредне ситуације града Ниша.

Општина Гаџин Хан очистила је две притоке Кутинске реке, ојачала потпорне зидове и санирала путеве. Све то од дела средстава добијених за надокнаду штете.

У општини кажу да је сада најугроженији део у дужини 3,5 километра ка Мариној Кутини. Кутинска река у надлежности је Србијавода, а разговори су у току.

Председник Општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић каже да је нелогично да сваке, или сваке друге године исплаћују штету од по два или три милиона динара, а за све те радове потребно је између пет и шест милиона динара да би се све предухитрило.

Проблем санације Кутинске реке наћи ће се на столу наредне недеље. Очекује се договор водопривредног предузећа, и надлежних из Ниша и Гаџиног Хана, а затим и комплетна санација.

Мештани који се годинама боре са поплавама надају се само да ће то бити пре отпања снега на планинама пролећних киша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару