Читај ми!

"Мој херој" у Крагујевцу

Изложба "Мој херој" са фотографијама четрдесет хероја, грађана Србије и причама о њиховим достигнућима отворена је и у Крагујевцу.

После Београда и Новог Сада, изложбена поставка "Мој херој" представљена је и у Крагујевцу. Мултимедијална поставка, поред фотографија четрдесеторо хероја, заслужних грађана Србије, садржи пројекције кратких документарних филмова о херојима. Настала је после емитовања прве сезоне истоименог документарног ТВ серијала на програму РТС-а.

Међу четрдесет појединаца коју су понели титулу хероја, нашао се и млади Чачанин, студент друге године Медицинског факултета у Крагујевцу Лазар Филиповић. Упркос хендикепу - оштећењу вида од 90 процената, постигао је изванредне резултате у паратријатлону и понео титулу првака Европе.

"Људи сматрају да ако неко има проблем, треба да остане код куће, а ја сматрам супротно - да људи треба из тог разлога да излазе напоље и да се баве спортом, како би њихов живот постао лепши и динамичнији", каже Лазар Филиповић.

Циљ пројекта "Мој херој", кажу организатори, је подсетити да хероји живе у свима нама, а да су људи које приказују у оквиру поставке, тог  хероја у себи и пронашли.

"То су пре свега јаки људи, то су људи који верују у себе и у оно што  раде. То су људи који имају врлину у себи и не плаше се да је поделе са другима. То су хероји!", каже Сава Сајко, продуцент ТВ серијала "Мој херој".

После великог успеха, након емитовања на програму РТС-а, Удружење "Мој херој" најављује другу сезону истоименог телевизијског серијала, али и филмског фестивала.

"То јесу појединци који су урадили нешто изузетно, од образовања, борбе против хендикепа кроз спорт, или на неки други начин, добротовори, задужбинари...." додаје Тамара Јовановић, уредница серијала.

На овогодишњем сајму књига представљена је и књига "Лексикон мојих Хероја", зборник прича о три стотине хероја, грађана Србије који су својим подвизима оставили неизбрисив траг у нашем времену и друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару