Стоматолози без плате

Половина стоматолога и техничара Дома здравља у Горњем Милановцу не прима плату. Да би добили плате, такозвани неуговорени лекари, техничари и медицинске сестре месечно треба да зараде више од милион динара.

Од 35 запослених у Стоматолошкој служби Дома здравља у Горњем Милановцу, половина лекара и медицинских сестара два месеца не прима плате. За разлику од њих, остали, које финансира Републички фонд за здравствено осигурање, редовно примају плате.

Да би зарадили своје плате, такозвани неуговорени лекари, техничари и медицинске сестре месечно треба да остваре здравствене услуге у висини од најмање милион динара.

Иако је у милановачком Дому здравља, на пример, само орални хирург прошле године урадио 450 операција, новца у каси нема довољно, па зараде за новембар и децембар нису исплаћене.

Орални хирург Владан Јанковић каже да Фонд део тих операција није признао и подсећа да је орална хирургија у Горњем Милановцу основана пре 40 година.

"Сада смо дошли у ситуацију да она више није потребна, иако имамо сасвим довољно посла", наглашава Јанковић.

Број пацијената који не плаћају интервенције и протетику у 2012. години значајно се повећао у Стоматолошкој служби у Горњем Милановцу.

Начелник Стоматолошке службе Радован Јаковљевић објашњава да су у тој установи обавезни да примају све пацијенте, без обзира на то да ли плаћају стоматолошке услуге.

"Истини за вољу, далеко је већи број пацијената који имају право на бесплатне стоматолошке интервенције", каже Јаковљевић.

Надлежни кажу да милановачки стоматолози деле судбину колега у читавој Србији, те да и уговорене и неуговорене лекаре и медицинско особље чека исти обим посла.

"Што већи број пацијената, више услуга, више прилива и плату ће добити пре, а не да бојкотују и да враћају пацијенте. То је онда заиста нехумано и неколегијално", каже директорка Дома здравља Горњи Милановац Драгица Топаловић.

Иако је Републички Фонд у последњих шест месеци уплатио скоро девет милиона, нису биле довољне ни за зараде уговорених лекара, незадовољство запослених који сами треба да зараде своје плате је све веће. На том списку су и зубни техничари који не примају плату иако годишње направе више од 500 протеза.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару