Читај ми!

Таксе покрећу привреду Нове Вароши?

Општина Нова Варош сто пута већим таксама за грађевинско земљиште на коме су некоришћене производне хале, настоји да власнике мотивише да их продају, издају у закуп или да у њима покрену производњу. У питању су погони највећих тамошњих фирми, које су после стечаја приватизоване, а потом затворене.

Стотину пута већим општинским таксама за грађевинско земљиште на коме су некоришћене производне хале, Нововарошани настоје да власнике мотивишу да их продају, издају у закуп или да у њима покрену производњу. Реч је о погонима некада највећих тамошњих фирми, које су после стечаја приватизоване, а потом затворене.

Као у бајци, чаробним штапићем, производња је у овој фабрици заустављена пре шест година, 2.000 радника остало без посла, и некада чувена дрвопрерађивачка индустрија тог краја пут од стечаја до приватизције завршила је катанцем.

Мада нико не спори да свако са својом имовином може да ради шта му је воља, тај луксуз ће сада власнике производних погона који се не користе скупо коштати. Тако ће за објекат који се простире на пет хектара, а већ годинама само пропада годишња такса износити чак 32 милиона динара.

И док су овакви погони и то на најбољим локацијама пусти, за нове простора нема, па су у борби за свако радно место, у локалној самоуправи одлучили су да увећају накнаде за грађевинско земљиште.

Председник Општине Нова Варош Димитрије Пауновић наводи да је цена у тој екстразони била била шест и по, а сада је 650 динара по квадрату. "Покушавамо да приморамо власнике да размисле о својој пословној политици - да ли ће дати погон у закуп, продати или покренути производњу", напомиње Пауновић.

Власници су углавном ван Нове Вароши, а уз јефтине фирме, продата су и представништва у Београду, довољно вредна да се добро заради, и ту се, по свему судећи, њихов бизнис план завршио.

"Неки власници су били у стању да целу халу исеку и продају у старо гвожђе. То нама, локалним приватницима и општини ништа не иде у корист, чак, напротив, штети нам", каже предузетник Никола Јелић.

Други локални предузетник Вук Поповић напомиње да сваки радник, и пет радника да добију посао, значе малој општини као што Нова Варош.

У општину у којој је број индустријских радника са 7.000 сведен на 400, у последњих пет месеци долазе представници страних компанија како би активирали дрвопрерађивачке и текстилне капацитете - али је оно најдоступније, остало закључано. Можда ће нове накнаде подсетити власнике на имовину са којом не знају шта ће, а која би могла да измени живот у Новој Вароши, из које се, у потрази за послом већ иселило око 3.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару