Читај ми!

Забавне и едукативне канте за рециклажу

Група студената Машинског и Електронског факултета у Нишу направила је канте за рециклажни отпад, које, поред примарне намене - одлагање отпада, имају и едукативни и забавни карактер.

Шесточлани тим ЕВОК(енергија, визија, образовање, креативност), који чине студенти завршних година Машинског и Електронског факултета у Нишу осмислио је иновативни модел рециклажне канте. Назвали су их забавне канте, јер, када се у њих убаци отпад, оне репродукују неку мелодију, и тако "забављају" грађане.

Прва забавна канта постављена је у нишком биоскопу "Купина", где су публику, посебно најмађу, додатно мотивисали попустима.

"Реакције су позитивне, деца наменски износе чаше и картонске кутије од кокица да би убацивала и извлачила наградне купоне и слушала музику", каже Мирјана Крсмановић из биоскопа "Купина" у Нишу.

Док чекају одговарајући простор за рад, канте склапају у кући једног од чланова тима. Увидели су значај рециклаже, и одлучили да она буде доступна и њиховим суграђанима.

Милан Тодоровић, координатор тима ЕВОК каже да је циљ пројекта био да се омогући грађанима да у свакодневном животу рециклирају и науче о томе.

"Самим тим канта значи има едукативне постере који имају задатак да едукују, тј. да дају грађанима неке информације о самој рециклажи", каже он.

Канте су подељене на три одељка: за лименке, папир и пластику.

"Приликом сваког убацивања отпада наши сензори детектују пролазак одређеног материјала и самим тим шаљу ту информацију преко микроконтролера на звучнике и онда се репродукују одређене мелодије", каже Милош Симовић, члан тима ЕВОК.

У реализацији пројекта Студенти тима ЕВОК сарађују са домаћим фирмама, а процес рециклаже заокружује се сарадњом са кластером "Рециклажа југ". Планови су да забавне канте буду постављене у свим важнијим институцијама у граду.

Директор кластера "Рециклажа југ" Бобан Јанковић каже да желе да приближе и објасне људима важност сортирања отпада.

"Морамо да схватимо да отпад није ђубре, већ ресурс, који може да буде у овим тренуцима по нашу привреду врло значајан", каже Јанковић.

Већ на пролеће неколико канти биће постављено на јавним површинама у центру Ниша. А чланови тима ЕВОК, који овај пројекат остварују у оквиру програма Партнерство за образовање и развој заједнице, већ имају идеје за нове пројекте у области рециклаже.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару