Читај ми!

Камерни оркестар као остварење сна

Лесковац је један од ретких градова који има камерни оркестар. На културној мапи града Аморосо већ пуних десет година заузима најзначајније место. Његово оснивање представља остварење великог сна професорке виолине Маје Цакић са којом данас наступају њени бивши ученици.

У музичку школу "Станислав Бинички" ушла је пре 32 године, као једини професор виолине. Стотине талентоване деце под њеним стручним оком засвирале су овај инструмент. Са истим стрпљењем, концентрацијом и енергијом Маја Цакић то чини и данас.

"Професорка је добра, има пуно разумевања и лако успевам да савладам све што ми зада", каже Звездана Милошевић, ученица 2. разреда Музичке школе.

Они најбољи сада су њене колеге. Бобан Стојилковић, профессор вилине и Мајин бивши ученик каже да су већ 18 година колеге.

"Невероватно је колико та жена има идеја, енергије, стало нас тера да вежбамо и реализујемо изнова неке нове пројекте", каже он.

У Лесковац ју је, из родне Тузле, довела љубав. Помало бајковита животна прича испуњена је важним Мајиним педагошким радом, али потпуно остварење, каже, стигло је пре десет година.

"Волим Лесковац, јер ми је пружио све. Да се пре свега остварим као мајка и супруга, али и као педагог, па као круна свега и као извођач, већ више од десет година захваљујући камерном оркестру "Аморосо", каже Маја.

"Аморосо" се, каже, родио с љубављу баш како му и име говори. Диригента Шерифа Дамаџића, концерт мајстора Маје Цакић и њених бивших ученика који су се у Лесковац враћали са дипломама професора виолине. Идеја је реализована 2002. године оног тренутка када је град добио и школовану виолончелисткињу.

"Ја овде живим, радим, много концертирам и са другим оркестрима, али овај има душу. Оно што је у другим оркестрима професионализам овде је ентузијазам", каже Маријана Прокић, виолончелисткиња.

Уметничка музика од барока до 21. века у њиховом извођењу чула се широм земље, али и ван њених граница. Свирали су са истакнутим музичарима, али посебно драга им је шанса коју дају младим талентима. Њихова афирмација и преношење имена града је мисија овог камерног оркестра.

"Осамдесетих година када сам дошла у Лесковац овако нешто изгледало је немогуће. Ево видите снови се, ако има велике жеље и упорности, ипак осварују", каже Маја.

Колико Аморозо значи Лесковчанима говори и велики број посетилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару