Читај ми!

Жена која се увек слуша

Софија Карајић је инспицијент у шабачком позоришту. Она је десна рука глумаца и жена из сенке која помаже другима да буду успешни.

На њен трећи знак у шабачком позоришту подиже се завеса и оживљава сцена. Да под светлима све буде беспрекорно, Софија Карајић, брине већ 37 година, због чега је у шали, глумци зову- Стаљинка.

"Софија је неко ко се не види, али се чује. Чују је они који треба да је чују - глумци и техничари. Она је неко ко покреће читав систем", каже Јелена Иветић, глумица и Пи-ар Шабачког позоришта.

Анета Томашевић, глумица Шабачког позоришта каже да је било ситуација када се нешто дешавало иза сцене, а да они то нису знали.

"Да није било Софије, вероватно би се све завршило другачије", додаје Анета.

Софија брине о захтевима редитеља, ситним детаљима око декора и музике, али и о глумцима. Познаје им корак, када им се суше усне и како да, кад застану, шапатом покрене мисли.

"Хоће ли ми неко рећи шта је било са дугметом? Са дугметом!", каже Софија.

Кад пукне костим или попусте даске, проблеми се решавају хитно и нечујно. Овај тим пребродио је и тешка времена, са скромном опремом, увек, у друштву најбољих.

"Кроз све то смо испливали храбро, смело са одличним резултатима, наградама које су добијали наши глумци, а иза свега опет стојимо ми који се не видимо, на челу са Софијом, која координира и светло и мрак", каже Јосип Уцај, декоратер.

Младен Симић, такође декоратер, додаје да никада није срео у позориштима Србије, или ван Србије неког као што је Софија.

Ова дама из сенке додаје да је позориште жив организам, јер  захтева, време, посвећеност и љубав.

"Може много да се научи у позоришту, то морам да кажем. Позориште је колективан чин и ја увек крећем од нуле, са сваким редитељем и они долазе са неким новим сазнањем и ја уз њих учим", каже Софија.

Редитељи су у аманет оставили више од две стотине представа. На прагу пензије, Софија се, каже, једнако радује сваком аплаузу на крају чина. Створила је глумачку породицу, добру атмосферу и анегдоте, попут оне чувене: "Упалите мрак!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару