Шапчанин на Стенфорду

Раде Шпегар, математички олимпијац, једини је Србин који је у последњих неколико година уписао престижни амерички универзитет Стенфорд. Циљ студената на Стенфорду није само одличан успех, већ да своје знање што брже и боље примене, истиче Раде.

За Шапчанина Радета Шпегара 2012. година била је више него успешна - после завршене математичке гимназије талентовани младић, који има 19 година, уписао се на калифорнијски Стенфорд, који је према Шангајској листи, после Харварда најбоље рангирани унивезитет у свету.

На првој години, једини је студент из Србије и један од 27 интернационалних студената који имају пуну академску стипендију.
 
Већ на првој години основних студија, у оквиру бизнис организације у коју улазе само најбољи, Раде Шпегар је на Стенфорду одржао презентацију о техничким иновацијама у шопинг-маркетима. Са одличним успехом положио је четири испита и вратио се у родни Шабац да са породицом и пријатељима проведе празнике.

"На Стенфорду предаје 19 нобеловаца, а редовно имамо и посете што великих званичника, политичара, тако и бизнисмена, а пре само две недеље долазио је оснивач Фејсбука на наш кампус. Карактеристично за Стенфорд је да су сви ученици невероватно амбициозни, желе да пронађу што боља лидерска места, организацију и да оснују нешто своје", прича Раде.

Раде је један од ретких странаца на Стенфорду којима је Универзитет обезбедио 60.000 долара за годишњу стипендију и део трошкова за живот у Америци.

"Већ прве недеље студенти су га изабрали за председника Дома у којем живимо, јер сви мисле да је веома опуштен и паметан. Добар је у решавању задатака и проблема и одлично користи време на Стенфорду", прича студент из Њујорка Ник Рајба.

Талентовани Шапчанин до сада је освојио више од 100 награда. Са математичких Олимпијада у свој родни град донео је три, а са Балканијада четири медаље.

"Посматрала сам његове успехе и пожелела и сама да се бавим математиком и да будем као он. Мојим вршњацима су углавном узори познате личности, певачи, глумци, а мени је узор мој брат", прича Радетова сестра Јелена.

За прву годину основних студија престижног калифорнијског универзитета конкурисало је око тридесетак хиљада младих из целог света. Бити изабрен међу 2.000 студената велики је успех.

"Шта после универзитета то још не знам, такве ствари се у Америци не планирају. Свако даје све од себе и труди се да искористи прилике које дођу, а тих прилика је јако много и јако су разноврсне", каже Раде.

Поред предавања, Раде свакодневно учи и вежба око седам сати, јер се осим колоквијума за оцену вреднују и есеји, домаћи задаци, рад на часу. Каже да је пословни дух карактеристичан за Стенфорд, а циљ студената није само одличан успех, већ да своје знање што брже и боље примене.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару