Живот од кромпира

У Јабланичком округу годишње се произведе око 200 тона кромпира по становнику, а потроши се тек петина. У селу Печењевце код Лесковца нема домаћинства које не гаји кромпир. Иако се последњих година смањују површине, а ове године појавио се и мољац, кромпира има и за извоз.

Квалитетно земљиште и спроведена вода до сваке њиве допринели су да кромпир у Печењевцу код Лесковца одлично рађа. У домаћинству Здравковић су само ове године са једног хектара убрали петнаест тона кромпира.

Здравковићи кажу да би род био већи да га није појео мољац.

"Мољац је уништио сигурно једну трећину рода, али колико видим и по селу кромпира има довољно", каже Драган Здравковић.

Овако ускладиштен кромпир чека боље цене и купце, а добро је заштићен и од јаких мразева.

"У овом више деценија старом подруму чувамо кромпир. Било је и озбиљнијих зима и никада није било проблема. Константна температура је од три до четири степена изнад нуле и има мало влаге", каже произвођач, Дејан Здравковић.

Све куће, а има их око 600 саграђене су, кажу, од кромпира. Педесетих година Печењевце је кромпиром хранило скоро целу Македонију.

"Није постојала кућа која није имала вагон кромпира. Јачи произвођачи имали су и по неколико вагона кромпира", каже Момчило Спасић.

Кондор или ривијера. Од белог или црвеног свеједно је, баница од кромпира овде је посебан специјалитет. Спрема се углавном зими. За доручак кромпируша, а увече, кажу, добро дођу печени кромпири и кисели купус.

"Замеси се тесто као за сваку питу. Развуче се кора и ставља фил. Рендан кромпир пропржен са мало уља. То је права сељачка баница са печењевачким кромпиром.То је наша традиција", каже домаћица Слађана Спасић.

Укусна је кажу и пита од љубичасте орхидеје, како Кинези зову овај кромир који на имању некадашњег предузећа Пољопривреда производи Слободан Виденовић. Пре четири године почео је са три килограма, а ове године продао је највише у Војводини - две тоне кинеског кромпира, чији килограм кошта 170 динара.

"Овде се не иде на масивност кромпира, већ се гледају хранљива и лековита својства. Реч је о чистој биопроизводњи. Овај кромпи има четири пута више селена од било ког другог поврћа", каже Виденовић.

Иако је овогодишњи род кромпира у Јабланичком округу смањен за трећину има и око 2.500 хиљаде вагона вишка. Само кромпир из Печењевца, кажу, може да снадбева бар пола Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару