Читај ми!

Премијера "Света" одушевила Нишлије

У Народном позоришту у Нишу одржана прва премијера у овој сезони. Нишлије су уживале у представи "Свет" у режији Милице Краљ.

Комади Бранислава Нушића су од домаћих класика можда најизвођенији на сцени у Нишу, али је "Свет" први и последњи пут игран још давне 1949. године. Режију ове 2012. године потписује Милица Краљ.

Све ће се искомпликовати када традиционална породица Милентијевић, која живи мирним чак помало досадним животом, одлучи да се отвори ка свету.

"Захваљујући драматуршкој интервенцији Милице Краљ успели смо да се фокусирамо на тему, а то је како тај спољни свет са свим тим квази понашањем уме да утиче на једну породицу која је у менталитету Срба, дакле, традиционална", каже глумац Дејан Цицимиловић.

У режији Милице Краљ, Нушићев Свет финим позоришним средствима, попут сценографије Милице Бајић Ђуров, постаје савремен, иако је данашњи свет много суровији.

"Када читате Нушића онда се увек плашите јер мислите Боже, па ми нисмо ништа бољи, ми смо само постали гори, с тим што је Нушић о свим својим ликовима писао са љубављу, а то је у односу на ово где ми живимо, љубав је нешто што је потпуно превазиђено", каже редитељка Милица Краљ.

Иван Вуковић в.д. управника Народног позоришта каже да мисли да позориште не треба да јури за неком актуелношћу као неки ТВ и неки интернет формати.

"Заиста за то све служи твитовање, а не позориште, које с друге стране често буде испред времена", каже Вуковић.

Главне улоге у представи играју Сања Крстовић и Дејан Цицмиловић, поред њих ту су Александар Михаиловић, Маја Банковић, Катарина Митић, Евгенија Станковић, Јасминка Хоџић, Александар Маринковић, Драгиша Вељковић и Катарина Арсић.

Народно позориште у Нишу премијером представе Свет у режији Милице Краљ на прави начин најављује 2013. годину у којој ће ова институција имати важно место у култури свог града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару