Читај ми!

Фестивал мањина

У Нишу је одржан трећи Фестивал националних мањина и заједница "Дани изворне музике", једини овакве врсте у Србији. Представници националних мањина из целе републике представили су своју музичку традицију и богатство свог културног стваралаштва.

Културно уметничко друштво "Жетва" из Куцуре у општини Врбас претежно негује изворну музику бачко-сремских Русина, који су у ове крајеве дошли пре више од 250 година са Карпата.

Никола Губаш из КУД-а "Жетва" уз Куцуре каже да је карактеристична музика бачко-сремских Русина због тога што је у равници где је све тихо и све одјекује равно од салаша до салаша.

Весела музика Влаха стигла је из Мајданпека. Представници Културно-уметничког друштва "Дели Јован" успели су до данас да сачувају традицију једноставне, али и специфичне народне ношње.

"Наша ношња је бела, тако се носило некада, онако како се прело, ткало, тако се сукно одмах шило за панталоне. Значи беле шубаре од крзна, а опанци су од свињске коже", каже Анкица Јоновић из КУД-а "Дели-Јован" из Мајданпека.

Овај фестивал још једном је показао да различитости спајају људе и да могу да их окупе на једном месту и покажу традицију коју су сачували.

Слободан Јоновић из КУД-а "Крајински ђердан" у Неготину каже да су овакве манифестације у једном погледу много значајне за очување наших корена и традиције, било влашке, било српске музике и балканске музике, пре свега.

Фестивал је покренуло Удружење бугарске националне мањине "Балкан" у Нишу. Поред неговања и очувања бугарске културе њихов циљ је и размена традиције и културе раличитих националних мањина у Србији.

"Идеја је била зближавање и што боље упознавање националних мањина, јер сви ми живимо овде", каже Славица Андонов, председница удружења "Балкан".

Организатори планирају да фестивал убудуће траје неколико дана и да укључе што више учесника. Надају се, кажу, да ће тако бити већ од следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару