Читај ми!

Пријаве због крађе струје

Због крађе струје привредно друштво "Југоисток", годишње изгуби 10,8 милиона евра. Струја се најчешће краде у Нишу, а диструбиција је ове године поднела више од 3.000 кривичних пријава Основном суду у том граду.

Електромагнет, којим се струјомер враћа уназад, само је је један од начина како се у Нишу краде струја. Овакви производи чести се наручују и преко интернета. Због тога је у дистрибуцији у Нишу отворен телефон на коме се бесплатно и анонимно може пријавити крађа струје.

Драгослав Павловић, технички директор Електродистибуције Ниш каже да је запањујуће велики проценат онога што се испостави као тачно када грађани пријављују своје комшије.

Дистрибуција, због неовлашћеног коришћена електричне енергије Основном суду сваког дана  поднесе у просеку десет пријава. Ове године укупно 3.440 пријава.

Грађани кажу да највише краду сиромашни као и да је у Нишу највећа незапосленост, па се, како кажу, због тога краде.

Струја се кажу у привредном друштву "Југоисток" краде на најразличитије начине.

"Раде то повезивањем мимо бројила, скидањем напонског моста. Има самовласне замене бројила и скидање државне пломбе", каже директорка за правне послове Тања Петковић.

Зоран Стајић, професор Електронског факулета, каже да губици у мрежи током зимских месеци достигну и тридесет одсто, не само због крађе већ и застарелости енергетског система. Неовлашћено прикључивање је, каже увек веома опасно.

"Било је примера када је долазило до паљења разводних табли, пожара у инсталацијама. Било је случајева када су се људи повређивали у тим ситуацијама", каже Стајић.

Процеси пред судом у оваквим случајевима углавном трају од две до три године, а у Основном суду немају прецизних информација колико је грађана ове године осуђено због крађе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару