Повратницима 11 кућа у Прибоју

Доделом 11 кључева новоизграђених кућа бошњачким породицама, које су избегле у периоду од 1991. до 1999. године, у прибојској општини је завршена прва фаза програма Владе Србије за повратак избеглих и расељених Бошњака.

Министар без портфеља у Влади Србије Сулејман Угљанин уручио је у селу Живинице у општини Прибој кључеве 11 монтажних кућа избеглим и расељеним Бошњацима, повратницима из овог краја, који су избегли у периоду од 1991. до 1999. године.

На иницијативу министра Угљанина, Влада Србије је 29. марта ове године усвојила програм повратка избеглих и расељених Бошњака из општине Прибој који ће бити реализован у наредне четири године.

За прву фазу, у току ове године издвојено је 50 милиона динара за изградњу кућа, односно новчану накнаду за 21 породицу које су самостално саградиле домове, истакао је Угљанин.

Приоритет је био да се људи врате, а неки су се већ вратили, живе и раде на својим имањима, у прибојским месним заједницама Крајчиновићи, Саставци и Сјеверин, напоменуо је министар. Објаснио је да су радови на њиховим кућама започети у септембру, а само после три и по месеца, они се данас усељавају у нове домове.

Угљанин је оценио да се оваквим пројектима враћа поверење грађана у државу и државне органе.

"Усвајањем и реализацијом овог програма, Република Србија шаље јасну поруку својим грађанима да се више никада неће догодити протеривање, исељавање због страха или претњи по живот, како је било када је дошло до исељавања Бошњака из општине Прибој у последњој деценији прошлог века", истакао је Угљанин приликом уручења кључева нових кућа.

Министар је рекао да је за изградњу првих 11 кућа, свака је површине 62 квадратна метра, влада уложила 29 милиона динара, а у наредне четири године биће изграђено укупно 235 кућа, за избегле и расељене Бошњаке са територије општине Прибој.

Заменица председника општине Прибој Весна Југовић нагласила је да је значај овог пројекта у повратку Бошњака и наставку сложног живота свих националности на овом подручју.

"Жеља свих нас је да се тај заједнички живот настави и да више никада не буде сукоба", рекла је Југовићева.

Вредност целог програма је милијарду и 269 милиона динара и реализује се преко Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја.

Ова Канцеларија је јесенас завршила зграду са социјалним становима у Прибоју у коју се крајем септембра уселило осам породица које су услед пожара 2010. године остале без крова над главом.

Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја, на чијем је челу министар Угљанин, донирала је милион динара за израду пројектне документације за те станове, чију је изградњу и комплетно унутрашње опремање финансирала Турска агенција за међународну сарадњу ТИКА са 230.000 евра.

У оквиру редовних активности, Канцеларија је кроз програм помоћи неразвијеним општинама у које спада и Прибој, финансијски помогла и програм модернизације млекаре "Биоимлек" у селу Саставци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару