Читај ми!

Пре или поподне?

Економска школа и Гимназија у Лесковцу више од 60 година користе исту зграду, једни само у преподневној, други у поподневној смени. Економска, која је на неки начин подстанар, тражи да периодично мењају смене. Проблем ће решити Министарство просвете.

Због промене смена, Гимназија и Економска школа у Лесковцу, заоштриле су односе. Ове школе више од шездесет година користе исту зграду. Једни иду искључиво пре подне, а други поподне.

Када у овој згради у седам сати и петнаест минута зазвони звоно почиње настава за Гимназијалце. Исто звоно шест сати касније означава почетак првог часа за ученике средње Економске школе. И тако већ више од шест деценија.

Смена  је често један од разлога за одабир школе. Лука Петковић једини ученик Гимназије је укључен у инклузивно образовање.

"Када бих се ноћу враћао кући, имао бих великих проблема, јер је већи део пута неосветљен па не бих могао сам да се крећем с обзиром на то да по мраку не препознајем лица ни најближих рођака и другара", каже Лука.

Промена смена у сред школске године, сматрају ученици Гимназије, не би била добра из више разлога.

"Ја сам своје време и за учење и за друге активности организавала на основу преподневне смене за коју сам знала да важи све четири године", каже Милица Богићевић, ученица Гимназије.

Заштитнику грађана се обратила Економска школа сматрајући да су права њихових ученика оваквим сменским радом угрожена.

И поред упорних позива директорка Економске школе Милијана Димић остала је недоступна за медије. У Гимназији сматрају да се мора пронаћи трајно решење макар, како кажу, и они изашли из зграде иако су у катастру уписани као једини корисници.

"Нама је најважније да се донесе решење које ће бити у интересу деце из обе школе, али и да не буде кратког даха. С обзиром на то да стратегија образовања предвиђа да ће општим образовањем бити захваћено педесет одсто деце нама ће требати много већи простор. Решење би могло да буде нове просторије за неког од нас", каже Ивана Илић, директорка Гимназије.

У решавању проблема биће вазно и мишљење ђачких парламената. Гимназијалви су анкету већ спровели.

Председник Ђаког парламента Гимназије Душан Богићевић каже да промена смене није у њиховом интересу, јер се за промену смене од 850 ученика изјаснило само педесет.

Ученици Економске школе још немају јединствен став, док једни кажу да им је свеједно, други су изричити да им настава поподне одговара, или да би желели сваки други месец или полугодиште да мењају смене.

Коначну рећ даће Министарство просвете на основу мишљења просветних саветника који су обишли обе школе, Школске управе, али и Управе за друштвене делатности града Лесковца, као и ђачких парламената и школских одбора обе школе. Решење је, како кажу, могуће већ почетком наредне седмице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару