Читај ми!

Мамут се сели у Виминацијум

На површинском копу Дрмно код Костолца почело је пресељење скелета мамута у Археолошки парк Виминацијум. Реч је о јединственом и компликованом поступку, којим се кости ових праисторијских животиња пребацују заједно са тлом у којем су пронађене.

Антички локалитет Виминацијум и површински коп Дрмно, осим по римским налазима, постају све познатији и по палеонтолошким налазима. Недавно су археолози заједно са инжењерима пронашли кости мамута пред којима је осетљив поступак преношења у Археолошки парк Виминацијум, који све више постаје и палеонтолошки. 

Делови етаже на површинском копу Дрмно у којој су заробљени остаци мамута, исечени су и смештени у металне саркофаге. Како се кости мамута не би оштетиле због растресите земље, користе се специјалне водене бушилице, којима се одсеца тло испод скелета.

Археолог Немања Марић објашњава да вода једино може да испере земљу без вибрација, па се после испирања подбију носачи, што спречава даље слегање тла.

Кости мамута смештене су у четири саркофага од којих најтежи имају скоро 15 тона. То је јединствен инжењерски подухват, у који су, осим археолога, укључени и стручњаци других профила.

Мииомир Кораћ каже да су ту и грађевинци и металци и статичари. "Степен безбедности који смо остварили је као када преносите најтање стакло, тако да се не сме десити да се те кости мамута оштете", објашњава Кораћ.

Уколико то временске прилике дозволе, наредних дана би требало да отпочне транспорт саркофага у Археолошки парк Виминацијум, који је удаљен три километра. Тамо ће мамути из површинског копа Дрмно бити трајно заштићени и изложени јавности.

У Виминацијуму се већ припрема њихова нова кућа - палеонтолошки парк. У њему ће бити смештена и већ чувени мамут, Вика, чије се пресељење очекује следећег пролећа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару