Читај ми!

Град као позорница

Ноћас у Малом граду смедеревске тврђаве нема представе, али је зато на смедеревским улиама веома забавно. Иако је Градско позориште из Подгорице отказало гостовање, грађани Смедерева нису ускраћени за програм.

У Смедереву је пре седам дана почео Четврти међународни амбијентални позоришни фестивал "Тврђава театар".

Ноћас у Малом граду смедеревске тврђаве нема представе, јер је Градско позориште из Подгорице, због техничких разлога, отказало гостовање. Без обзира на то, грађани Смедерева нису ускраћени за програм.

Сат времена пре поноћи, на градском тргу, позориште "Ирвиш" из Аустрије извешће представу с ватром. Позоришни фестивал у Смедереву негује жанр уличног театра који се ретко виђа у градовима у унутрашњости.

Гости из Аустрије представили су се публици и забавним диско перформансом, а наступаће и наредних дана.

Смедерево је специфичан град, као и сам фестивал. У једном хотелу и неколико пансиона углавном одседају глумци из иностранства.

Глумци из Србије као и гости из градова у окружењу долазе организованим или сопственим превозом уочи представа. Провозају се бродићем по Дунаву, прошетају, осете фестивалску атмосферу у граду, тако да град оживи тек у поподневним сатима.

"У току фестивала у ресторанима виђамо много познатих лица", каже угоститељ Милош Милетић. "Баште су пуне и имамо много више посла, што је за нас добро."

Организатори "Тврђава театра" не размишљају о великим зарадама, каже Миљан Губеринић, већ Фестивалом граде име Смедерева које ће по њему постати препознатљив у Европи.

"Мени и мојим пријатељима из Француске, који смо овде десет дана у оквиру позоришних радионица, веома је лепо", наглашава Немица Јохана Фиша. "Упознајемо околину. Посетили смо ресторан са традиционалном српском музиком. Прво смо се снебивали, а онда заиграли на опште одушевљење присутних."

Заљубљеници у позориште који овде остају и по неколико дана, углавном одседају код рођака, кажу организатори. Амфитеатар са седамсто места у Тврђави увек је пун.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару