Читај ми!

За хуманије становање Рома

У два највећа прокупачка ромска насеља у којима живи 1.500 људи, покренут је поступак легализације објеката. Пројекат вредности седам милиона динара помоћи ће УСАИД, Министарство животне средине и НВО Ром из Прокупља.

Ромско насеље у Прокупљу постоји већ тридесет година, а ни до данас нема уведену струју, уређену канализацију, водовод, асфалт.

"Канализација иде на неколико метара одавде и понире, због чега ће најмање петсто кућа доле имати проблема", каже Милован Садиковић. "Деца су прошле и претпрошле године била заражена жутицом."

Сви у насељу желели би да буде чистије, да не буде прљавштине, каже Огњен демировић: "Волимо и ми да имамо иста права као и сви остали грађани."

Невладина организација Друштво Ром из Прокупља жели да омогући боље услове за живот Рома у овој општини. Уз помоћ Америчке агенције за међународни развој (USAID) и Министарства животне средине и просторног планирања обезбеђено је седам милиона динара за легализацију објеката у којима живи око хиљаду пет стотина Рома.

План легализације ромских насеља предвиђа изградњу водоводне и канализационе мреже, довођење струје, али и измештање кућа из насеља Мала Губа које је подложно плављењу.

"Циљ је регулисање правно имовинског стања тих објеката", каже Сафет Сушица, координатор за ромска питања Скупштине општине Прокупље. "Ми смо до сада учинили доста, али све је то индивидуална ствар. Примера ради асфалтирали смо Улицу Косте Војиновића, у којој поред Рома живе и Срби, и тиме смо уклонили све облике предрасуда и стереотипа.

Усвајањем локалног акционог плана за становање Рома стварају се услови за решавање елементарних животних проблема који ће допринети смањењу разлика, које су до сада постојале између положаја ромске популације и осталог становништва.
 

 
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару