Читај ми!

Истраживачи саградили кућу

Чланови друштва "Владимир Мандић Манда" у Ваљеву изградили су истраживачку кућу вредну 200.000 евра. Током шест година, млади истраживачи, којима су у градњи помагали и пријатељи, ни на тренутак нису занемаривали редовне активности.

Након шест година рада и труда млади истраживачи су подигли истраживачку кућу у Ваљеву.

Млади истраживачи сналазили су се за грађевински материјал и, уз помоћ пријатеља, изградили је према пројекту тадашњих студената архитектуре Огњена Јовића и Давида Максимовића.

Данило Томић из Одбора за изградњу Истраживачке куће каже да се ту некада налазила стара кућица у којој су имали канцеларију, једну већу просторију и економат клуба и да је све било оронуло и запуштено са доста влаге и старим намештајем.

Модерни објекат површине 400 квадратних метара замишљен је да буде самоодржив и да буде простор за нове идеје и пројекте.

Андрија Марјановић, председник Друштва истраживача "Владимир Мандић Манда" каже да је циљ да Истраживачка кућа буде регионални омладински центар иза цео Колубарски округ, као и да буде центар збивања.

"На добром смо путу да остваримо свој циљ. Тренутно све добро функционише, а поред нас и наших шест тематских група, имамо Друштво архитеката Ваљева и организацију "Добри људи". Поред тога, из Београда овде је премештен Савез спелеолошких организација Србије", каже Марјановић.

За 43 године рада, Друштво истраживача изнедрило је бројне генерације заљубљеника у природу, а и данас се негује подмладак.

Бошко Ђоковић, координатор подмлатка Друштва истраживача каже да је најбитније да су млади заволели природу, да поштују људе и да су им, како каже, вратили значај домаћег васпитања и радне навике.

Ваљевско Друштво истраживача увек има око 150 активних чланова, а колико има активних ветерана, тешко је рећи, јер су им многи верни од оснивања 1969. године.

"Неуништива је идеја откривати природу и читати књигу природе", каже Предраг Митровић. "Мислим да је ово тренутак када Ваљево може заиста да буде поносно на своје истраживаче, јер је кроз истраживачку школу, по неким мојим сазнањима, прошло више од седам хиљада младих, овде у Ваљеву. То је велики капитал."

Из Друштво истраживача "Владимир Мандић Манда" у Ваљеву изродила се још једна надалеко позната институција - Истраживачка станица у Петници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару