Читај ми!

Мојсилов у Србији

Вајар нашег порекла и светског гласа Зоран Мојсилов први излаже пут у Нишу. Његове цртеже и скулптуре публика може видети до 14. јула, у нишкој Галерији савремене ликовне уметности.

Инспирација Зорана Мојсилова је природа и за своја дела највише користи природне материјале - камен и дрво.

Од Београда, где је рођен 1955, преко Париза до Минесоте, где живи већ двадесет пет година, Мојсилов већ деценијама успешно ствара.

"Иста скулптура има три-четири различите личности, где год да је излажем", објашњава Мојсилов. "И ја покушавам исто, када сам овде да сам Србин, кад сам у Француској да сам Француз, кад сам у Америци - Американац. Тако да и скулптуре добију тај одраз."

И мотиви су обојени пределима - од оних из села његове баба Дуке у околини Пирота до америчких пространстава. Индијанци са којима се дружи дали су му име "Човек који буди камен".

"То ми се више свиђа него ‘скулптор'", каже Мојсилов, "јер тај камен, у принципу, спава, ја га само пробудим. Значи, жив је у старту, и тај приступ је за мене интересантан."

Уметник је увек у праву

У раду и на путовањима Зорана прати супруга Ајлин, која каже да он увек брине о другим људима и да их добро разуме.

"Он је врло страствен човек", описује Ајлин Круг Мојсилов свог супруга. "Може да експлодира у тренутку, али се брзо опорави. Ту своју експлозивну енергију он користи у свом стваралачком процесу, у свом уметничком раду, што је веома важно."

Изложба у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу, која редовно представља уметнике из иностранства, прва је сарадња овог вајара са неком уметничком галеријом у Нишу.

"Љубитељи уметности могу да виде стваралаштво не само наших него и страних уметника", каже Драгица Ћирић Спасојевић, директорка Галерије. "Могу да виде куда се данас креће савремена уметност, како други уметници виде савремени свет, проблеме у којима живимо."

Ако вам предмет који сам створио да неку причу, каже Зоран Мојсилов, онда сам успео у нечему, ако не, онда сте ви погрешили, тако да сам ја увек у праву.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару