Читај ми!

Како се некад жито жело

Жетелачке обичаје, у Мужљанском риту код Зрењанина, приказали су косци из девет војвођанских села и градова. Уз добру кондицију и одличан алат, речено је, од највеће важности за косца је добра помоћница - рисаруша, али и ваљан доручак.

Жетва пшенице у Банату је завршена, али је Мужљанском риту код Зрењанина остала једна непожњевена парцела. На њој је 17 косаца из девет војвођанских села и градова показало како је некад, уз стара оруђа, изгледала жетва.

Ђерђ Чордаш из Мужље код Зрењанина научио је да коси жито још као дете, а сећа су се да су се, шездесетих година прошлог века, на овај начин косили јечам, пшеница и овас.

Захваљујући Ђерђу и осталима који негују овај занат, жетеоци још нису отишли у заборав.

"Добар косач, мора да има добро припремљену и наоштрену косу", објашњава Ђерђ Чордаш. "Мора да буде у одличној кондицији и не сме гладан да започиње посао. Битно је да за доручак једе масну сланину, од које се добија неопходна снага."

Поред чувања старих обичаја жетве, на традиционалном дружењу жетелаца на Ишпановића салашу, у атару Мужље код Зрењанина, чува се од заборава и читав речник старих речи и израза.

"Од алата је неопходан калапач за откивање косе, добра бабица и коса. Од осталог прибора имамо косиште и прљ, а да би се сакупила слама која остаје иза косача користе се грабље", подучава један од најбољих војвођанских косача Стипан Кујунџић из Суботице. "Добар алат вам неће бити од помоћи, ако не будете имали правог помоћника, то је обично жена рисаруша, која веже снопове и слаже их у крстине."

Без жетелачког доручка се није почињао посао, оно што ће се наћи на чаршаву простртом по стрњишту, зависило је од статуса породице, али су и за богате и за сиромашне шунка и сланина били незаобилазан део трпезе.

Организатори манифестације желе да на овај начин подстичу и развој сеоског туризма.

"Ми смо успели да сачувамо чисту природу у Мужљанском риту и због тога смо се одлучили да развијамо сеоски и салашарски туризам, а да уз то промовишемо здраву храну и здрав живот", наглашава Ђула Мадарас, један од организатора смотре жетелаца која се 29. пут одржава у Мужљи.

За најбољег косача је и ове године проглашен Стипан Кујунџић из Суботице. На такмичењу се оцењивала брзина кошења, квалитет везања снопова и чистоћа њиве након косидбе, јер је некада било веома важно и да се прикупи свако зрно за хлеб, али и сва слама, која се користила као простирка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару