Читај ми!

Субвенције подижу винограде у Поцерини

На падинама Цера у шабачкој општини све је више засада винове лозе и бунара за наводњавање. Саднице субвенционише држава, а Градска управа учествује у финансирању копања бунара.

Пољопривредници из поцерских села, захваљујући помоћи државе и града Шапца, повећали су засаде винове лозе за петину. Због безводног подручја, уз подршку локалне самоуправе, све више пољопривредника одлучује се и за копање дубинских бунара за наводњавање.

Милинко Илић из Грушића код Шапца засаде винове лозе са осамнаест проширио је на педесет ари. Први род у овом винограду очекује већ следеће године.

"Желим да проширим још на 60-70 ари идуће године", каже Илић. "Ми у селу немамо толико средстава да уложимо, а овако нам Министарство пољопривреде помаже, што нам доста значи."

Средином педесетих година прошлог века скоро свака кућа у Грушићу имала је виноград. У Поцерини се виноградарством данас бави око 500 пољопривредника, а љубав према овом послу и даље се преноси са колена на колено.

Ђорђе Илић, ученик из Грушића каже да и он и његов брат воле виноград и зато ће завршити пољопривредну школу.

Јужне церске падине због иловаче, кречњака и ваздушног струјања који брзо суши земљу погодне су за све врсте винове лозе која је у овом крају засађена на 250 хектара. Куповину садница субвенционише држава, као и део трошкова за стубове и жицу.

Директор Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић каже да су олакшице од Министарства изузетно повољне, као и да је повраћај средстава добродошао пољопривредним произвођачима како би наставили улагања.

Он наводи и да је Град Шабац помагао произвођачима у риголовању и набавци кречњака, односно калцизацији земљишта.

Захваљујући субвенцијама локалне самоуправе за протекле три године у Поцерини је ископано и 79 бунара за наводњавање.

"За овај бунар ми смо добили двадесет евра по метру дубинском, то нам много значи, тако да без тога сигурно не бисмо могли подићи овакву производњу", каже Драган Глигорић, пољопривредник из Варне.

У овом делу Поцерине, који је познат као безводно подручје, бунари за наводњавање копају се до дубине од 80 до 150 метара.

"Некада сам куповао воду, а захваљујући бунару и наводњавању, увећао сам производњу за двеста одсто", каже Јован Ракић, пољопривредник из Поцерског Метковића.

Ове године у Поцерини је ископано 25 нових бунара, а планирано је још толико. За ту намену Шабац издвојио је десет милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару