Читај ми!

Скандал на предшколској приредби

Непримерени наступ Боре Ђорђевића на завршној приредби предшколаца родитељи и грађани Крушевца оценили су скандалозним. За шокантни наступ рокера и концепцију приредбе, Предшколска установа одговорним сматра уредништво часописа којем је поверила организовање и родитеље који су правили гужву.

Ишчекивана са великом радошћу, традиционална, завршна приредба предшколске установе "Ната Вељковић" у Крушевцу изазвала је велике полемике међу грађанима, и због промене организационог концепта и, посебно, због наступа Боре Ђорђевића који су многи оценили као крајње непримерен и скандалозан.

Почело је "Шаренградском маскарадом", дефилеом 1.300 костимираних предшколаца од Пионирског парка до центра града. На бини крај Споменика косовским јунацима дочекали су их "Витезови песници, глумци и певачи", међу којима је био и Бора Ђорђевић.

Међутим, уместо да говори стихове за децу, као што је било договорено, одлучио се да на плејбек запева. Прво "Авионе, сломићу ти крила", а потом "Амстердам".

Избор песама, необичан за повод окупљања и узраст публике, био је само почетак изненађења које је Крушевљанима прослављени рокер приредио.

"Што би рекао наш народ, дошло ми је из г.... у главу и схватио сам да требам да препевам 'Амстердам' на језик будућности, а то је руски", објашњавао је зачуђеној публици Бора Ђорђевић. "Ко нам је дао кредит? Руси! Ко нам је дао лову ? Руси! Ко нам продаје гас, додуше скупо? Руси!..."

Овакав говор, изабрани термин и место за одржавање приредбе, осудили су многи Крушевљани, а пре свих родитељи предшколаца.

Дејан Митровић каже да је као родитељ више пута присуствовао завршним дефилеима деце из вртића, али да је ово последње било крајње непримерено:

"Мислим да је и концепцијски све веома лоше постављено. Сви ми поштујемо Бору Чорбу као уметника кога знамо из неких бољих, ранијих времена, али деца су исувише мала да би разумела поруке које су пристизале са бине."

"Оно што се догодило на завршној приредби предшколаца је скандал!", наглашава Славиша Миленковић. "Ја имам три примедбе као родитељ. Прва је избор термина. Сматрам да је непримерено да се на температури изнад 30 степени деца држе дуже од сат времена на отвореном, без заштите."

Ни друга локација одабрана за приредбу није била одговарајућа, каже Миленковић: "Није била адекватно обезбеђена, па су деца била притиснута са свих страна. Мислим да је било много погоднијих локација за ту прилику. Треће је скандалозни наступ песника, пре свих Боре Ђорђевића, јер је једноставно неприхватљиво да деци која тек завршавају вртић неко говори политичке стихове, износи политичке ставове и пева песме у којима се помињу марихуана, проститутке и сличне ствари."

Необичан васпитни приступ или јефтина забава

Незадовољни су и организатори, Предшколскa установа "Ната Вељковић", јер уредништво часописа "Витез" много тога није урадило у складу са договором: од броја учесника, преко трајања програма до његове садржине.

"Хтели смо да избегнемо стереотипно вежбање, да завршна приредба изгледа као слет и желели смо да смањимо трошкове родитељема и оснивачу, Скупштини града", објашњава Весна Живковић, директорка ПУ "Ната Вељковић":

"С обзиром на то да је програм који нам је понудило уредништво часописа Витез од 100.000 динара био најповољнији, а имајући у виду да је то упола јефтиније него што је било лане, одлучили смо да га прихватимо."

Било је договорено да на приредби наступи неколико аниматора и дечјих песника - Недељко Попадић, Раша Попов, Добрица Ерић, Рада Ђуричин и Бора Ђорђевић као, како је рекла директорка Предшколске установе, "еминентни уметник".

Према договору, све је требало да траје пола сата до четрдесет минута али то није, како је рекла, "испоштовано":

"Ја искрено нисам могла да реагујем и да дођем да отимам микрофон једном Бори Ђорђевићу, или Добрици Ерићу или Ради Ђуричин. Нисам се усудила, а мислим да се и нико од вас не би усудио да то уради."

"Организатор одговоран само за лошу процену"

Оно што је приказано на Тргу косовских јунака у Крушевцу "тотална је супротност од оног што је договорено са уредништвом часописа Витез", каже Влада Тодосијевић, васпитач ПУ "Ната Вељковић".

"Одговорност јесте на нама, али само у лошој процени", каже Тодосијевић. "У добре намере свих запослених у овој установи, када је о организацији догађаја реч, не треба ни секунде сумњати. Треба, међутим, рећи да смо у страху од падавина које су најављиване скуп заказали за 18 часова, али и да родитељи нису уважили наше апеле да оставе простор за дефиле деце, па се упркос напорима људи из обезбеђења, начинила непотребна гужва."

Чињеница да незадовољних има на свакој страни сведочи да грешке постоје и да циљ није постигнут. У сенци скандала остало је завршно представљање крушевачких предшколаца.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије