Читај ми!

Сигуран мост за сигуран опстанак

Висећи мостови у Ибарској клисури, између варошице Ушће и Краљева, одавно нису за употребу и мештани их прелазе на сопствену одговорност. У Зечевићима је другачије - када су схватили да ће млади напустити село, уместо старог моста изградили су нови, бетонски мост.

Када су градили висеће мостове на Ибру, житељи села на десној обали мислили су да је то довољно да се укроти река и повежу обале. Ти исти мостови, међутим, данас не повезују велика села него пределе обрасле шумом.

Млади људи који су њима некад прешли на другу обалу, више се не враћају. Села Церје, Добре Стране и део Полумира готово су се угасила.

То није случај са Зечевићима, селом са само седамнаест кућа. Договор и слога, како овде кажу, и мостове гради.

Када су схватили да ће, уколико нешто не промене, млади отићи и оставити своје куће и имања, житељи Зечевића изградили су нови, сигурнији бетонски мост.

Село Зечевиће се простире дуж оштрог гребена, са три стране је Ибар, а са четврте стрма литица. Једина веза мештана са светом је бетонски мост.

У селу не крију да су, крајем деведестих година, у време политичких превирања, од локалних власти добили два милиона динара. Зечевићи су обезбедили радну снагу, тракторе, механизацију и грађу. Ни НАТО бомбардовање није могло да заустави изградњу њиховог моста, јер без њега не могу да замисле живот.

"Не бисмо имали излаз на главни пут ни према варошици Ушће" каже Јелена Зечевић. "За наше село мост стварно много значи. Да није моста, деца не би могла да стигну ни до школе."

Пошто је мост завршен, живот у селу постао је лакши, млади су остали и основали своје породице. Скоро свака кућа у Зечевићима има барем по двоје деце.

Нема наговештаја да ће општина поправити дотрајале висеће мостове који воде до усамљених кућа на брдима и литицама у осталим селима. Осим грађе, на мостовима, како кажу, морају да се замене челичне сајле и носачи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије