Читај ми!

Прети опасност од бујичних поплава

Опасност од бујица прети на југу и истоку земље, јер се за викенд очекују јаче падавине. Тимови за спасавање у приправности. Због поплава у Осечини било угоржено 200 кућа, али се вода од јутрос повлачи, рекао начелник МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

У Осечини код Јадра 200 домаћинстава било је угрожено због поплаве, због чега су интервенисале ватрогасно-спасилачке екипе, а око пет часова јутрос вода је почела да се повлачи, рекао је Танјугу начелник МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

Марић је рекао да је једна старија особа евакуисана и да је ситуација сада колико-толико нормализована, па за сада нико није угрожен.

На великом броју река на југу и истоку Србије прети опасност од бујичних поплава, јер се очекују нове падавине током викенда, рекао је Марић.

Поплаве су и у селу Подгорац код Ражња. Под водом се нашло стотинак њива поред регионалног пута Ражањ - Грабово, а мештани кажу да се то понавља већ неколико година уназад.

Поплављене њиве налазе се у близини регионалног пута Ражањ - Грабово, за који је донедавно била надлежна Република. Општина Ражањ интеревенисала је на регулацији прилазних пропуста за воду углавном мањим радовима, али је, како кажу, неопходан другачији приступ.

Општина нема посебан фонд за надокнаду штете на поплављеном земљишту, али ће, како кажу, формирати комисију која треба да процени штету, па постоји могућност да она буде и надоканђена.

Према речима Предрага Марића, у Сврљигу где је било изливања Тимока, ситуација је боља него у среду и екипе су пумпале воду, јер су подрумске просторије биле поплављене, али људски животи нису били угрожени.

Марић је рекао да има и проблема и у Гаџином Хану где се, како је рекао, сјурила вода са околних брда.

Говорећи о ситуацији у Дражевцу, у околини Обреновца и Колубарском сливу, Марић је рекао да су на лице места упућене надлежне екипе и да у наредних 48 сати не прети непосредна опасност.

Према његовим речима, у Београду су Сава и Дунав у опадању и не постоји никаква опасност од изливања. Он је рекао да у појединим деловима Београда постоји проблем чишћења кишне канализације, а да би обилних пљускова могло да буде током викенда.

Марић је рекао да је најављено да ће у Србији бити падавина од 25 до 50 литара по квадратном метру, највише током викенда, и да су због тога сви регионални тимови за спасавање на води стављени у стање приправности.

Он је најавио да ће у току дана највероватније они бити упућени из матичних јединица у потенцијално кризна места.

Река Тамнава излила се у горњем делу тока у општини Коцељева и поплавила, према првим проценама, између 1.500 и 2.000 хектара ораница. У тој општини пољопривредно земљиште чини 17.000 хектара. 

Према информацијама заменика председника општине Милутина Цвејића, Тамнава је прекинула локалну саобраћајницу Коцељева–Доње Црниљево. Штета је огромна, јер је земљиште уз Тамнаву већ посејано и сигурно неће бити рода", рекао је Цвејић за агенцију Бета и додао да насеље Коцељева тренутно није угрожено поплавама.

Већина општина без плана за одбрану од поплава

Марић је рекао да је, и поред великог броја апела, од 170 општина њих 140 урадило оперативни план одбране од поплаве и да ће после формирања Владе Србије морати много агилније да се ради у том погледу.

Према његовим речима, републички штаб је после веома снежне зиме наложио чишћење канала и велики део општина је то урадио.

Међутим, навео је он, због изборне кампање, та питања су скрајнута због чега је поново апеловао на општине да се тиме баве.

Марић је рекао да је само током јучерашњег дана због невремена испаљено 250 противградних ракета и да уколико буде настављен овакав тренд потрошње, неће бити довољно ракета, иако се очекује набавка још 1.500 ракета.

Говорећи о понашању грађана у ванредним ситуацијама када има клизишта и бујица, Марић је нагласио да је превасходно важно сачувати људски живот.

Потребно је евакуисати се и позвати ватрогасну јединицу на телефон 193, а надлежне екипе учиниће све да се свакоме помогне, закључио је Марић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи